Skip to Content

HAN 2021 -jäsentapahtuma

Uuden vuoden aloittaa HAN 2021 -jäsentapahtuma keskiviikkona 17.2.
klo 18:00-19:30

Kutsumme uudet sekä vanhat jäsenet tutustumaan toisiinsa ja toimintaamme! Tule mukaan verkostoitumaan ja suunnittelemaan tämän vuoden toimintaa toivomuksiesi mukaisesti. Haastamme jokaisen osallistumaan ja ideoimaan meitä sinua kiinnostavaan, hyvinvointiasi lisäävään ja koulutettujen naisten asemaa vahvistavaan suuntaan! Tilaisuus järjestetään Zoom-verkkotilaisuutena. Tästä pääset ilmoittautumaan tapahtumaan!

Uusi hallitus ja kevään tulevat tapahtumat

Energistä alkanutta vuotta hyvät akateemiset naiset!Olemme kaikki päässeet aloittelemaan lumista alkuvuotta 2021, ja toivottavasti nautineet myös aurinkoisista talvipäivistä liikunnan tai levon merkeissä. Toivomme tuovamme valoa ja iloa tähänkin vuoteesi erilaisten tapahtumien, keskusteluiden ja uusien tuttavuuksien parissa.

Yhdistyksen vuosikokouksessa viime vuoden marraskuussa valittiin uusi hallitus tälle kaudelle, joka kokoontui ensimmäistä kertaa maanantaina 18. tammikuuta. Hallituksessa jaettiin tehtäviä seuraavasti; Leea Paija (puheenjohtaja), Terttu Utriainen (varapuheenjohtaja), Marja-Liisa Kaningan (sihteeri), Elina Saikkonen (taloudenhoitaja), Niina Kaartinen (viestintä ja markkinointi), Laura Karppinen (viestintä ja markkinointi), Jenni Labarthe (viestintä ja markkinointi) ja Riikka Vacker. 

Norko-Turjan rahastotoimikunnan jäseninä toimivat hallituksen jäsenet Leea Paija, Terttu Utriainen, Elina Saikkonen, Marja-Liisa Kanigan, yhteistyökumppanien edustajat Carita Kokkala (Metropolia), Päivi Topo (Ikäinstituutti), Reija Heinola (Vanhustyön keskusliitto) ja Teija Mankkinen (Sisäministeriö), sekä rahaston asiamiehenä toimiva Paula Kuusipalo-Määttä.

Haluaisimme nyt esitellä ja tehdä teille tutuksi hallituksen jäsenet.
HAN Hallitus 2021 tutuksi


Leea Paija, FM, puheenjohtaja 
Koulutuksen ja kehittämisen, laadun ja arvioinnin asiantuntija. Työkokemus edellä mainituissa tehtävissä julkisen ja kolmannen sektorin organisaatioissa. Tällä hetkellä asiantuntijakonsultointia yrittäjänä. Harrastuksiani ovat monipuolinen liikunta mm. vaelluksen ja joogan muodossa. Mottoni: ”Vierivä kivi ei sammaloidu”.
Terttu Utriainen, OT, varapuheenjohtaja
Emerita rikosoikeuden professori, eli peruskoulutukseltaan juristi ja eläkkeellä Lapin yliopistosta. Harrastuksena yhdistystoiminta, kaksi koiraa ja maisemanhoito Vantaalla ja Rovaniemellä.


Marja-Liisa Kaningan, FM, sihteeri
Filosofian maisteri, äiti ja HR-ammattilainen. Vapaa-aikanani olen intohimoinen triathlonisti ja vuorikiipeilijä aina valmiina uuteen haasteeseen. Minulle on tärkeää kokonaisvaltainen hyvinvointi, positiivinen ja ratkaisukeskeinen tapa toimia, ihmisten tasavertainen kohtelu ja monimuotoisuuden hyväksyminen.

 
Elina Saikkonen, KTM, taloudenhoitaja
Kolmas vuosi mukana HANin hallituksessa, työskentelen Aalto-yliopistossa talouspalvelukeskuksen päällikkönä. Minulle tärkeää ovat tasa-arvo ja yhdenvertaisuus. Vapaa-aikani kuluu golfin, matkailun, sisustuksen ja jumppien parissa.


Jenni Labarthe, MA, viestintä ja markkinointi
Koulutukseltani olen antropologi ja terveystieteilijä, ja taustani on tutkimustyössä Kanadassa. Tällä hetkellä työskentelen suunnittelijana sosiaali- ja terveysalan järjestössä. Lähellä sydäntäni on monimuotoisuuden, hyvinvoinnin ja osallisuuden edistäminen.


Laura Karppinen, MSc, viestintä ja markkinointiOlen valmistunut Copenhagen Business Schoolin Organizational Innovation and Entrepreneurship –maisteriohjelmasta, ja työskentelen johtamisen ja innovaatiokulttuurin konsultointitoimistossa. Intohimon kohteitani ovat kiertotalous, luonto ja kestävä innovointi. Vapaa-ajallani liikun luonnossa, matkustelen ja luen.


Niina Kaartinen, ETM, FT, viestintä ja markkinointi
Väestötason ravitsemuskysymyksiin ja terveyteen perehtynyt ravitsemusasiantuntija. Elintarviketieteiden maisteri ja filosofian tohtori Helsingin yliopistosta. Terveyden kokonaisvaltainen edistäminen, kestävä kehitys, inhimillinen vuorovaikutus sekä yhteiskunnallisen keskustelun seuraaminen ovat lähellä sydäntäni. Mottoni: ”Jokaisella on oma polkunsa ja mahdollisuus vaikuttaa”.


Riikka Vacker, HTM, hallituksen jäsen
Asiantuntijuutta kunta- ja valtionhallinnosta, sivistyshallinnosta, kansallisesta koulutusjärjestelmästä sekä kolmannen sektorin järjestötoiminnasta. Kiinnostuksen kohteita vuorovaikutteinen kehittäminen, hyvän yhteiskunnan ja arjen yhdistelmä. Mottoni: ”Hyvä hetki on aina nyt”.


Paula Kuusipalo-Määttä, BBA, asiamies
Yrittäjä, business coach ja intohimoinen innovaatiokulttuurin sekä yhteiskehittämisen puolestapuhuja. Viimeistelen tietojohtamisen ja johtajuuden KTM-opintoja LUT-yliopistossa. Erityisosaamisena valmennusmetodi, jossa käytettävä dialoginen taidekokemus syventää oppimista. Minulle tärkeää ovat tasavertainen koulutus, yhteisöllisyys ja kestävä kehitys.

Lisää kalenteriisi tulevat tapahtumat keväälleUuden vuoden aloittaa HAN 2021 -jäsentapahtuma keskiviikkona 17.2.
klo 18:00-19:30

Kutsumme uudet sekä vanhat jäsenet tutustumaan toisiinsa ja toimintaamme! Tule mukaan verkostoitumaan ja suunnittelemaan tämän vuoden toimintaa toivomuksiesi mukaisesti. Haastamme jokaisen osallistumaan ja ideoimaan meitä sinua kiinnostavaan, hyvinvointiasi lisäävään ja koulutettujen naisten asemaa vahvistavaan suuntaan! Tilaisuus järjestetään Zoom-verkkotilaisuutena. Tästä pääset ilmoittautumaan tapahtumaan!

Vahvuuspaja -keskusteluryhmä, 30.3, 6.4, 13.4, 20.4, 27.4
klo 12:00-13:30

Maaliskuussa käynnistyy toinen Pidetään huolta mielestä -hanke yhteistyössä Ikäinstituutin kanssa. Keskusteluryhmän tavoitteena on vahvistaa mielen hyvinvointia voimavaralähtöisellä lähestymistavalla. Ryhmä on suunnattu ensisijaisesti eläkkeellä oleville yhdistyksen jäsenille ja heidän läheisilleen. Ilmoittautuminen on alkanut, ja vielä on vielä muutama paikka vapaana. Ilmoittaudu mukaan tästä!
Ryhmään otetaan kahdeksan osallistujaa. Lisätietoa ryhmätoiminnasta antaa Stina Fågel, puhelin 040 703 0312, stina.fagel(at)ikainstituutti.fi.

Miten naiset saivat äänioikeuden Suomessa? -webinaari 7.4.
klo 18:00-19:30

Suomen naiset saivat äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden valtiollisissa vaaleissa 1906. Mutta miten se oikein tapahtui? Miksi äänioikeuden saaminen muualla oli niin vaikeaa? Miten asiat ovat edenneet? Webinaarin luennoija Jaana Kuusipalo avaa teemaa kuntavaalien 2021 lähestyessä. Ilmoittaudu mukaan tästä!

Digitalisaatiolla tasa-arvoon -keskustelusarja 9.2., 9.3., 13.4, 11.5.
klo 18:00-19:30

Kevätkaudella toteutuva keskustelusarja toteutetaan yhteistyössä pääkaupunkiseudun yhdistyksien kanssa. Keskustelutilaisuuksia virittävät asiantuntijoiden lyhyet alustuspuheenvuorot. Ilmoittaudu jo mukaan seuraaviin keskusteluihin:

9.2. Aiheena: Voidaanko digitaalisilla palveluilla edistää tasa-arvoa? 
klo 18:00-19:30

Puheenvuorossa tarkastellaan Kulttuuri teknologisoituvassa yhteiskunnassa -ohjelman valossa erilaisia datatalouden ilmentymiä ja esimerkkejä siitä, miten digitaaliset palvelut voivat toimia niin esteinä kuin edistäjinäkin, kun rakennetaan tasa-arvoista yhteiskuntaa. Alustajana toimii Minna Lammi, Dosentti, Helsingin yliopisto. Lisätietoja ja ilmoittautuminen: Armi Westin, Espoon Akateemiset Naiset ry, puh. 0400 453442, armi.westin(at)gmail.com

13.4. Aiheena: Digitaalisuus sukupolvia yhdistävänä ja erottavana tekijänä
klo 18:00-19:30

Onko iällä merkitystä? Eri sukupolvet kuluttajina tulevaisuudessa. Professori Terhi-Anna Wilska avaa kulutuksen nykytilaa ja trendejä; Mikä on iän ja sukupolven merkitys kulutusyhteiskunnassa? Mikä on iän ja sukupolven merkitys kulutusyhteiskunnassa? Miten eri-ikäiset kuluttajat eroavat toisistaan ja miksi? Millaiselta näyttää tulevaisuuden (digitalisoituva) kulutus? Ilmoittaudu mukaan tästä!

Kiertotaloudella kestävään kehitykseen,14.9., 12.10., 9.11. ja 14.12.
klo 18:00-19:30

Syyskauden keskustelusarjan teema käsittelee kiertotalouden haltuunottoa. Laita  kalenterivaraukset valmiiksi jo syksylle! Molemmat kevään ja syksyn keskustelutilaisuudet järjestetään Zoom-verkkotilaisuuksina.Lue lisää tapahtumista kotisivuilta

Digitaalisuus sukupolvia yhdistävänä ja erottavana tekijänä

Onko iällä merkitystä? Eri sukupolvet kuluttajina tulevaisuudessa.

Digitaalisuus sukupolvia yhdistävänä ja erottavana tekijänä
-webinaarissa 13.4. klo 18:00-19:30 Jyväskylän yliopiston professori Terhi-Anna Wilska avaa kulutuksen nykytilaa ja trendejä Digitalisaatiolla tasa-arvoon -keskustelusarjassa; Mikä on iän ja sukupolven merkitys kulutusyhteiskunnassa? Miten eri-ikäiset kuluttajat eroavat toisistaan ja miksi? Millaiselta näyttää tulevaisuuden (digitalisoituva) kulutus?

Ilmoittaudu mukaan tästä!

Miten naiset saivat äänioikeuden Suomessa?

Naiset osoittavat mieltä hyvän asian eli naisten äänioikeuden puolesta vuonna 1905. Marssi kannatti. Seuraavana vuonna, 1. kesäkuuta 1906, Suomi antoi kolmantena maana maailmassa ja ensimmäisenä Euroopassa naisille äänioikeuden. Äänioikeus oli yleinen ja yhtäläinen. Kuvassa naiset Aleksanterinkadun ja Unioninkadun kulmassa matkalla Säätytalolle. Kuva: kuvaaja tuntematon, HKM

Miten naiset saivat äänioikeuden Suomessa? -webinaari 7.4.
klo 18:00-19:30

Suomen naiset saivat äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden valtiollisissa vaaleissa 1906. Mutta miten se oikein tapahtui? Miksi äänioikeuden saaminen muualla oli niin vaikeaa? Miten asiat ovat edenneet? Webinaarin luennoija Jaana Kuusipalo avaa teemaa kuntavaalien 2021 lähestyessä. Ilmoittaudu mukaan tästä!

YTT (yhteiskuntatieteiden tohtori) Jaana Kuusipalo on tutkija ja opettaja Tampereen yliopistossa (yhteiskuntatutkimus ja sukupuolentutkimus). Hänen valtio-opin alaan kuuluva väitöskirjansa (2011) käsitteli sukupuolittunutta poliittista edustusta Suomessa ja naisten (naispoliitikkojen ja naisjärjestöjen) roolia naisten poliittisen edustuksen nostamisessa. Kuusipalo on toiminut asiantuntijana EU:n ja Suomen tasa-arvoelimissä. Hänen viimeisimmät julkaisunsa käsittelevät sukupuolten tasa-arvoa Suomen eduskunnassa sekä poliitikkojen ja toimittajien verkostoitumista Twitterissä. 

Viimeisimmät julkaisut:

The Inner Circle of Power on Twitter : How Politicians and Journalists Form a Virtual Network Elite in Finland 

Ruoho, I. & Kuusipalo, J., 2019, In: Obervatorio (OBS*). 13, 1, p. 70-85 

Sukupuolella väliä eduskunnassa? : Sukupuolten tasa-arvo eduskuntaryhmien ja valiokuntien toiminnassa

Siukola, R., Kuusipalo, J. & Haapea, K., 2020, 1 ed. Helsinki. (THL – Raportti; no. 5) 

Väitöskirja:

Sukupuolittunut poliittinen edustus Suomessa 

Kuusipalo, J., 2011, Tampere. (Acta Universitatis Tamperensis; no. 1614) 

Doctoral thesis

Vahvuuspaja-keskusteluryhmä

Vahvuuspaja on 30.3., 6.4., 13.4., 20.4 ja 27.4 kokoontuva hybridi eli ulkoileva & Zoom-keskusteluryhmä

Ryhmä on suunnattu HAN ry:n ikääntyneille jäsenille ja heidän eläkkeellä oleville läheisilleen.

Omien vahvuuksien tunnistamisella ja niiden käytöllä on monia hyvinvointiin linkittyviä vaikutuksia. Vahvuuspaja –keskusteluryhmän tavoitteena on tunnistaa omia vahvuuksia ja tiedostaa niiden käytön myönteisiä vaikutuksia.

Ilmoittaudu mukaan: https://www.lyyti.in/vahvuuspajat2021

Kysy lisätietoja Stina Fågel, suunnittelija: puh. 040 7030 312 (Ikäinstituutti) tai Paula Kuusipalo-Määttä, asiamies: puh. 040 8621 010 (HAN)

Pidetään huolta mielestä

Ikäinstituutti järjestää vuonna 2021 kaksi maksutonta keskusteluryhmää: Elämäntaidot esiin ja Vahvuuspaja. Ryhmät on suunnattu Helsingin Akateemiset Naiset ry:n eläkkeellä oleville jäsenille ja heidän iäkkäille läheisilleen. Ryhmien tavoitteena on vahvistaa mielen hyvinvointia voimavaralähtöisellä lähestymistavalla. Kumpaankin ryhmään otetaan 8 osallistujaa.

Tammikuussa 2021 käynnistyy verkkovälitteinen Elämäntaidot esiin – keskusteluryhmä, jossa käsitellään mielen hyvinvoinnin kannalta keskeisiä teemoja: myönteiseen suuntaamista, näkökulman avartamista, itsemyötätuntoa, hyvän mielen arkea ja elämäntaitoja. Ryhmässä keskustellaan mielen hyvinvoinnista, opetellaan huomaamaan oman elämänkokemuksen tuomia taitoja ja mietitään, miten omaa hyvinvointia vahvistetaan.

Ryhmä kokoontuu verkkovälitteisesti kahden viikon välein. Aloituspäivä on 20.1. klo 12-13.30 ja seuraavat tapaamiset 3.2., 17.2., 3.3. ja 17.3 samaan kellonaikaan. Lisätietoa verkkovälitteisyydestä saa Ikäinstituutin suunnittelijalta Paula Noroselta (yhteystiedot alla).

Maaliskuussa 2021 käynnistyy Vahvuuspaja – keskusteluryhmä, jossa käsitellään mielen hyvinvointia ja sen vahvistamista vahvuuksien näkökulmasta. Ryhmässä puhutaan omista vahvuuksista, niiden tunnistamisesta ja vaikutuksista. Tämän ryhmän ilmoittautuminen alkaa helmikuussa ja siitä lähetetään lisätietoa myöhemmin.

Ilmoittaudu mukaan Elämäntaidot esiin- keskusteluryhmään tästä linkistä https://www.lyyti.in/elamantaidotesiin-ryhma .

Lisätietoa ryhmätoiminnasta Paula Noronen, puhelin 040 718 9942, paula.noronen(at)ikainstituutti.fi.

Lisätietoa mielen hyvinvoinnista www.ikaopisto.fi ja Ikäinstituutista www.ikainstituutti.fi

Helsingin Akateemiset Naiset ry:n vuosikokous

Tervetuloa Helsingin Akateemiset Naiset ry:n vuosikokoukseen torstaina 19.11. klo 17.30, Maikki Fribergin koti, Bulevardi 11 A 1, HKI 12.

Ylioppilaskunnan Laulajien perinteinen joulukonsertti

Kokoonnumme Helkan baarissa (Pohjoinen Rautatiekatu 23, HKI 10) tiistaina 15.12. klo 17.30, josta siirrymme Temppeliaukion kirkkoon (Lutherinkatu 3, HKI 10) noin klo 18.00.

Konsertti käynnistyy klo 18.30. Liput ovat numeroimattomia. 

Liput maksavat jäsenille 30 € ja muille 37 €. Ilmoittautumiset helsinginakateemisetnaiset(at)gmail.com tai Paula Kuusipalo-Määttä puh. 040 862 1010. Lippuja on rajoitettu määrä.

Vahvistathan varauksesi 15.9. mennessä maksamalla lipun
tilille FI64 2001 1800 1403 97.

Lämpimästi tervetuloa!

Työn merkityksellisyys -webinaari

Kuva: Jackie Ramirez, Pixabay

Osana Naiset, työelämä ja tasa-arvo -keskustelutilaisuuksia järjestämme ti 8.12. klo 18-20 webinaarin, jonka teemana on työelämän merkityksellisyys ja arvoperustainen tapa toimia. Webinaarissa käydään läpi arvojen ja strategian näkyväksi tekemisen mahdollisuudet arjessa. Teemana on myös työn merkityksellisyyden nostaminen kaiken toiminnan keskiöön ja näiden avulla voimaantuminen ja omien voimavarojen löytäminen  Webinaari sopii työn haasteissa alati muuttuvassa toimintaympäristössä toimiville naisille. Kouluttajana on jäsenemme: Satu Pesola, Performance Coach (SCY), Kehittämispäällikkö eMBA, Erikoissairaanhoitaja, LCF Life Coach.

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Ilmoittaudu webinaariin 24.11. mennessä: helsinginakateemisetnaiset(at)gmail.com.

Samooja, heinäsirkka ja sipulinkuorija 13.10.

Työ on muuttunut, siitä puhutaan kaikkialla. Mutta mitä ns. uusi työ oikeastaan tarkoittaa? Miten työ on muuttunut? Oiva-hankkeessa (ESR) tutkitaan uuden työn tunnuspiirteitä ja sitä, miten koulutuksessa voidaan ennakoida työurien uudenlaista logiikkaa. Tutustu OIVA-hankkeeseen https://www.oivaosaaminen.fi/

13.10. klo 17:15-18:45 keskustelua virittää Musiikin tohtori, työnohjaaja, valmentaja, Metropolian lehtori Leena Unkari-Virtanen. Hän analysoi OIVA-hankkeen tutkimusryhmässä uraloikkareiden narratiiveja.

Tervetuloa Zoom-webinaarikeskusteluun! Ilmoittaudu osallistumaan: helsinginakateemisenaiset(at)gmail.com.

Linkki ja ohjeet osallistumiseen jaetaan ilmoittautuneille viikkoa ennen tilaisuutta.