Skip to Content

Ylioppilaskunnan laulajien perinteinen joulukonsertti

Ylioppilaskunnan laulajien joulukonsertti, Vanha kirkko klo 20:30. Kokoontuminen Tornin baarissa klo 19.
Hinta: 20 € jäsenille.
Max 20 osallstujaa. Muutama paikka jäljellä!
Ilmoittautumiset helsinginakateemisetnaiset(at)gmail.com

Puheenjohtajan kesäkirje

Hyvät Helsingin Akateemiset Naiset ry:n jäsenet!

Kesäkirjettä kirjoittaessani on ainoastaan hetki keskikesän juhlaan. Helle hellii parhaillaan eteläistä Suomea lupaillen lämmintä ja kaunista kesää.

Yhdistyksen kevätkauden toiminta toteutui, viihdy – verkostoidu ja vaikuta, johtoajatuksen hengessä ja jäsenistön vuosikokouksessa hyväksymän toimintasuunnitelman lupauksien mukaisena. Vierailukohteemme keväällä olivat Kansallisteatterin Kolme sisarta, vihreitä arvoja edistävä Green Step, henkilökohtaisia palveluja tarjoava Nooa-säästöpankki ja kestävän kehityksen periaatteita tuotannossa toteuttava Finlayson. Kevätkauden päätti viikonloppuretki Pietariin, johon osallistui kaksitoista yhdistyksen toimijaa.  

Yhdistyksen jäsenet osallistuivat vaalikevään vaikuttamistoimiin naisjärjestöjen ja yhteistyötahojen tilaisuuksissa, Naisjärjestöjen Keskusliiton #metoo-paneelikeskustelu 8.3., eduskuntavaalitilaisuus Metropoliassa 7.3.  sekä NJKL ja Eurooppanaisten EU-parlamenttivaalipaneeli-tilaisuus 29.4.

Toiminnan tulevaisuuden kannalta kevään tärkein tapahtuma olivat maaliskuussa Miina Sillanpää-säätiön kanssa toteutetut ideapajat, joissa eri-ikäiset yhdistyksen jäsenet ideoivat tulevia toimintamuotoja palvelumuotoilun keinoja käyttäen. Olemme ilahtuneita siitä, että niin uudet kuin pitkään jäseninä olleet, osallistuivat työpajoihin, antoivat aikaansa ja ideoita kehittämistyöhön. Ideapajojen evästykset ovat käytössä kun kehittäminen jatkuu syksyllä Maria Akatemian kanssa yhteishankkeessa. Tervetuloa kaikki jäsenet ja ystävät kick off-tilaisuuteen 11.9.  

Syksyllä jatkuu Suomen Akateemisten Naisten Liiton Työn murros -seminaarisarja. Järjestämme Espoo-Kauniaisten ja Vantaan Akateemisten Naisten yhdistyksien kanssa Työn murros ja muuttuva hoivatyö -seminaarin torstaina 26.9. iltapäivätilaisuuden Helsingin kaupungintalon Tapahtumatorilla.

Olemme saaneet seminaariin asiantuntijoita tutkimuksen ja käytännön toiminnan näkökulmista. Mielenkiintoista on kuulla Ikäteknologiakeskuksen kokoaman selvityksen perusteella, mitä ikääntyvät ihmiset odottavat digitalisaatiolta. Tuloksia esittelee erityisasiantuntija Kaisa Huuhtanen. Aalto-yliopiston tutkijatohtori Sari Kujala esittelee Cope-hankkeen Digitalisaatio-osahankkeen kokemuksia siitä, millaista osaamista digitalisaatio edellyttää tulevaisuudessa. Hippa-hankkeessa tavoitellaan hyvinvointia ja parempaa palveluasumista digitalisaation avulla. Hippa-hankkeen edustajina Metropolian lehtori Panu Karhinen ja Myllypuron palvelukeskuksen osastonhoitaja Anna Alhonen,Koskelan palvelukeskuksen lähihoitaja Mariia Lappi keskustelevat Kaisa Huuhtasen ja Sari Kujalan kanssa paneelissa siitä, mitä ovat hyvät käytännöt arjen hoitotyössä. Seminaarin päätöspuheenvuoron käyttää filosofi, valtiotieteen tohtori Maija-Riitta Ollila, joka perustelee kantaansa väittämään “ teknologia tarvitsee tätejä”. Tulossa on taatusti mielenkiintoinen seminaari -Tervetuloa mukaan!

Muusta syksyn ohjelmasta ennakkotietoa, tulossa on mm. vierailu Aalto-yliopistoon, taidenäyttely ja teatterinäytös sekä tutustuminen kirjapainon toimintaan.

Ennen syksyn tasa-arvotekoja, nautitaan kesän vehreydestä, kerätään voimia varastoon ja virkistäydytään Suomen suvessa!

Leea Paija, puheenjohtajaAikaisempia tapahtumia

15.4. klo 17.00 Vierailu Nooa Säästöpankkiin

Osoite: Aleksi 48 B 3. krs.
Tilaisuuden aiheena ovat perhe- ja perintöoikeudet sekä säästämisen mahdollisuudet tässä markkinatilanteessa. Rahastotutkimusyhtiö Morningstar arvioi vuonna 2018 säästöpankkien omistaman Sp-rahastoyhtiön Suomen parhaaksi osakevarainhoitajaksi.
Ilmoittautumiset 31.3.2019 mennessä sähköpostilla helsinginakateemisetnaiset(at)gmail.com. Ilmoitathan samalla ruoka-aineallergiat.
Anna Laukka, säästöpankkiiri, Nooa Säästöpankki Oy
Tervetuloa!

—————————————–

KUTSU ideapajoihin 4.3. ja 6.3.

Helsingin Akateemiset Naiset ry on käynnistänyt yhteistyön, jossa palvelumuotoilun keinoin kehitetään nykyistä toimintaa ja luodaan samalla uusia toimintamuotoja. Uutta toimintaa suunnitellaan ja kehitetään ideapajoissa, yhdessä innovoiden ja oppien. Ideapajatyöskentelyssä luodaan asiakasymmärrys käyttäen apuna The Value Proposition Canvas -menetelmää. Ideapajojen ohjaajina toimivat Miina Sillanpään Säätiön kehittämispäällikkö Helena Launiainen ja tutkimuspäällikkö Anne Rahikka.
Järjestämme kaksi samansisältöistä ideapajaa, jotta mahdollisimman moni pääsee osallistumaan kehittämiseen. Ensimmäinen ideapaja järjestetään esim. eläkkeellä oleville akateemisille naisille 4.3.2019 kello 12:30–15:00 ja toinen työelämässä mukana oleville 6.3.2019 kello 17:00–19:30. Ideapajat järjestetään asumispalvelukeskus Wilhelmiinassa Pikku Huopalahdessa (Taavetti Laitisen katu 4, 00300 Helsinki). Wilhelmiinaan pääsee keskustasta kätevästi esimerkiksi raitiovaunulla numero 10.
Ensimmäiseen ideapajaan 4.3. osallistuville tarjotaan lounas ja  6.3. ideapajassa tarjotaan kahvia, teetä ja pientä suolaista iltapalaa.
Ilmoittautumiset ja mahdolliset erityisruokavaliotoiveet sähköpostitse: helsinginakateemisetnaiset(at)gmail.com  25.2.2019 mennessä. Ideapajoja koskevat tiedustelut Satu Keiski-Toni puh. 040 505 1860.
Hyvä yhdistyksen jäsen, Sinua tarvitaan kehittämisessä. Tule mukaan ideoimaan ja luomaan uutta toimintaa Helsingin akateemisille naisille!

—————————————–

28.2.2019 klo 19.00 Kansallisteatteri: Kolme sisarta

Tervetuloa nauttimaan Paavo Westerbergin ohjaamasta esityksestä.  Kolme sisarta (1900) kertoo loputtomasta onnen ja merkityksen etsinnästä, arkisesta työstä ja haaveelliseen odotukseen haaskatusta elämästä sekä ihmisen kyvyttömyydestä tehdä ratkaisevia valintoja. https://kansallisteatteri.fi/esitys/kolme-sisarta/
Niin ohjaaja kuin näyttelijäjoukko ovat saaneet erinomaiset arviot sekä Ylen että Helsingin Sanomien arvosteluissa.

—————————————–

31.1.2019 klo 17-19 Kutsu Greenstepiin

Paikka: Keilaranta 5, 02150 Espoo (Keilaniemen metroasemalta kaksi minuuttia)
Hyvää alkanutta vuotta ja tervetuloa tutustumaan taloushallinnon ja HR-palveluita kasvuyrityksille tarjoavaan Greenstepiin. Yritys on erikoistunut talousohjauksen kehittämiseen, konsultointiin sekä arvopaperi- ja yrityskauppoihin.
Kasvuyrityksiin erikoistunut tilitoimisto on toiminut vuodesta 2010. Greenstep perustettiin, koska Suomesta puuttui kasvuyrityksiin erikoistunut palveluntarjoaja. Talousasioiden rinnalla esimiehiin kohdistuvat odotukset ovat moninaisia, eri tahoilta tulevia ja usein vaativia. Johtamisella ja esimiestyöskentelyllä on suora vaikutus henkilöstön innostumiseen, suoriutumiseen ja hyvinvointiin, joten esimiehellä tulee olla riittävä osaaminen, työkalut ja tuki tehtävän menestyksekkääseen hoitamiseen.
Greenstepin hallituksen puheenjohtaja Tore Teir kertoo Greenstepin valloittavan kasvutarinan. HR-liiketoiminnasta vastaava johtaja Kati Tuovinen alustaa naisjohtajuudesta. Kuulemme myös YAMK Minna Jyrkiäisen tekemän Helsingin Akateemiset Naiset ry:n jäsentutkimuksen tulokset.

—————————————–

25.11. klo 14 The Larks -yhtyeen konsertti ja jouluglögit

Lennä, oi aatos! – suomalaisia naissäveltäjiä
Paikka: Hakasalmen huvila, Mannerheimintie 13
The Larks -yhtyeen konsertissa kuullaan suomalaisten naissäveltäjien tuotantoa 1800-luvulta nykypäivään saakka. The Larks -yhtyeessä esiintyvät mezzosopraano Riikka Siltanen, pianisti Lotta Pettinen-Diaby, viulisti Katri Mustonen sekä alttoviulisti Anja Syvälähde.
Konserttiin on vapaa pääsy, vapaaehtoinen käsiohjelma 10 €. Museon pääsymaksu 12€/10€/Museokortti.
Konsertin jälkeen tervetuloa ravintola Manalaan jouluglögille. Manalassa on mahdollisuus nauttia hyvää Manalan ruokaa omakustanteisesti.

—————————————–
14.11. klo 17.00 Helsingin Akateemiset Naiset ry:n HANin vuosikokous

Paikka: Metropolia Ammattikorkeakoulun päärakennus
Bulevardi 31,1. krs. tila 113P, 00180 Helsinki

OHJELMA
17.00 HTM Maria Teikari esittelee Työelämä- ja naisverkosto Ompeluseuran.
17.30 Terveydenhoitaja (YAMK 12/2018) Mari Häkkinen kertoo Ikääntyneiden korkeastikoulutettujen naisten hyvinvointi -tutkimuksen tulokset.
18.00 Sääntömääräinen syyskokous

—————————————–

13.11. klo 11.00-11.45 Opastettu vierailu Toven Janssonin kotiateljeehen

Paikka: Ullanlinnankatu 1, 00101 Helsinki

Akateemisilla naisilla on ainutlaatuinen mahdollisuus vierailla Toe Janssonin kotiateljeessa Kaartinkaupungissa.

—————————————–

18.10. 2018 klo 16.30-18.30 Palvelumuotoilu eli palvelujen tuotekehitys

Paikka: Seurakuntien talo, Kolmas Linja 22 B kokoustila Silvennoinen 4.krs

Tutustumme palvelumuotoiluun eli tuotekehittelyyn, jonka kohteena ovat palvelut. Uusimpiin muotoilun menetelmiin ja käytännön innovaatioihin johdattelee projektipäällikkö, FM Eeva Salonen. Hän on suorittanut tuotekehityksen erikoisammattitutkinnon ja opiskelee innovaatiojohtamista Itä-Suomen yliopistossa Innovation managementin maisteritutkinnossa. Eeva on palvelumuotoilun edelläkävijä, ja naisverkosto Ompeluseuran Upea Ura -työelämäfestivaalin aktiivi.

Kuulemme, millaisia innovaatiohankkeita Helsingin seurakuntayhtymä on käynnistänyt eri puolilla kaupunkia, ja opimme, kuinka asiakkaiden kuulemisen ja palvelumuotoilun menetelmiä voi hyödyntää omassa järjestössä tai organisaatiossa. Kokeilemme palvelumuotoilua myös käytännössä simulaation avulla. Tarjolla on pientä iltapalaa.

—————————————–

10.10.2018 klo 15.00-18.30 Työn murros: uutta teknologiaa ja osaamista

Tekniskan sali, Eerikinkatu 2, 00100 Hki, 6. krs
OHJELMA
15.00 – 15.15 Tervetuloa: naiset ja työn maailma; YTT Jaana Kuusipalo, Tampereen yliopisto
15.15 – 15.45 Työn murros ja tasa-arvo; YTT Pasi Pyöriä, dosentti, sosiologian yliopistonlehtori,
Tampereen yliopisto
15.45 – 16.15 Naisten uusi osaaminen; Tutkimuspäällikkö Susanna Bairoh, Tekniikan akateemiset
16.15 – 16.45 Kahvitauko
16.45 – 17.15 Hoiva ja robotiikka; FT Jaana Parviainen, yliopistotutkija, Tampereen yliopisto
17.15 – 17.45   Itseohjautuvan työyhteisön mahdollisuudet; FT Jukka Surakka, Arcada / TkT Sami Jantunen, Lappeenrannan teknillinen yliopisto
17.45 – 18.15 Nainen johtajana suomalaisessa työelämässä; Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen
18.15 – 18.30 Loppukeskustelu; Yhdistysten edustajat

—————————————–

28.9.2018  klo 16.30 Opastettu vierailu Amos Rex -taidemuseoon

Oppaana toimii Helsingin Akateemiset Naiset ry:n hallituksen jäsen, MSc in Modern and Contemporary Art  Karita Kuusisto. 

Pääsymaksu 12 €/hlö, museokortilla ilmainen.

—————————————–

29.8. klo 17.30 Uusien jäsenten ilta Cafe Roasbergissa

Mikonkatu 13, 00100 Helsinki

Tervetuloa tutustumaan Helsingin Akateemiset Naiset ry:n uusiin ja vähän vanhempiin jäseniin sekä paikallisyhdistyksen että liiton (SANL) toimintaan!

Viime vuosina yhdistykseen on liittynyt kymmeniä uusia jäseniä ja hallitus järjestää perinteisen uusien jäsenten illan. Iltaan ovat tervetulleita niin pitkään yhdistyksessä toimineet kuin vasta viime aikoina liittyneet.

Tule nauttimaan elokuun illasta taideystävällisessä kahvilassa kaupungin sydämessä. Tarjolla lasi kuohuvaa ja pientä purtavaa.

Lämpimästi tervetuloa viihtymään ja verkostoitumaan!

—————————————–

7.6.2018  klo 16.30 HANin kevätretki Villa Kokkoseen

Lähtö Kiasman edestä klo 16.30, tilaisuus päättyy klo 20.30

Alvar Aallon mestariteos Villa Kokkonen valmistui Tuusulanjärven länsirannalle vuonna 1969 säveltäjä Joonas Kokkosen kodiksi. Elina Viitaila ja Antti A. Pesonen esittelevät taiteilijakotia Alvar Aallon ja Jean Sibeliuksen jalanjäljissä. Taiteilijakotikierros huipentuu isäntäparin loihtimaan konserttihetkeen, jossa Alvar Aalto 120 -juhlavuoden kunniaksi on luvassa kolme upeaa musiikkiesitystä.

Vierailu sisältää taiteilijakotikierroksen, konsertin, aterian ja kakkukahvit. Hinta Helsingin Akateemisten Naisten jäsenille 15 € ja muille 35 €.

—————————————–

5.6.2018 klo 16.30 WSOY:n kirjallinen kesäilta
Paikka: Werner & Jarl -kirjakauppa, Lönnrotinkatu 21, 00120 Helsinki
Ohjelma:
klo 16.30 tilaisuus alkaa
klo 16.45 Joni Skiftesvikin haastattelu
klo 16.55 kotimaisen kevään helmiä
klo 17.05 suomennetun kevään helmiä
klo 17.15 Oxen –dekkarisarja esittelyssä
klo 17.23 Esittelyssä Elena Ferranten kirjasarja
klo 17.30 ns. virallinen ohjelma päättyy
klo 18 tilaisuus päättyy
Tarjoamme myös pientä purtavaa ja juotavaa.

—————————————–
29.5.2018  klo 17.00-17.30 Opastettu tutustumiskäynti Nordean pankkimuseoon
Paikka: Aleksanterinkatu 36. B Nordean pankkimuseo sijaitsee Yhdyspankin vanhassa pankkitalossa, joka valmistui vuonna 1898. Pankkikonttori toimi siinä vuoteen 1936 saakka. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti, professori Gustaf Nyström, ja sen julkisivua koristaa kuvanveistäjä Walter Runebergin 11 korkokuvaa.120-vuotiaan Vanhan pankkitalon kunniaksi museossa on perusnäyttelyn lisäksi näyttely Gustaf Nyströmistä pankkiarkkitehtina. Perusnäyttelyssä on arkkitehtitoimisto Gesellius, Lindgren & Saarisen suunnittelman pankki-interiööri kalusteineen.

24.4.2018 klo 17 Lenita Airisto: Elämäni ja isänmaani
Paikka: Helsingin yliopiston kirjasto, Kaisa-talo, Fabianinkatu 30 (neuvotteluhuone 7062, 7. krs)

Bazar Kustannus Oy:n liiketoimintapäällikkö Kristina Forsström haastattelee Lenita Airistoa hänen omaelämäkertansa pohjalta.
Elämäni ja isänmaani kertoo itsenäisen Suomen taipaleesta sekä Lenita Airiston hämmästyttävän elämän käännekohdista, valinnoista ja ihmisistä. Mukana on niin Suomea puolustaneita ja rakentaneita suurmiehiä ja -naisia kuin suuria rakkauksiakin. Kirja sisältää runsaasti ennen julkaisematonta kuvamateriaalia.
”Tämä kirja on Suomen historiaa niin kuin olen sen kokenut. Se on elämäkertani niin kuin olen elämäni elänyt”, Lenita Airisto kiteyttää.
Kirjaa on tilaisuudessamme myös myynnissä tarjoushintaan 20 € (kortti tai käteinen) ja Lenita myös signeeraa kirjojaan.
Voit lähettää jo ennakkoon ilmoittautumisesi yhteydessä kysymyksiä Lenitalle haastattelun pohjaksi.
Ota ystäväsikin mukaan!

—————————————–

28.2.2018  klo 17-18 Reitzin säätiön taidemuseo
Tervetuloa tutustumaan Helsingin merkittävimpiin rakennuttajiin 1920-50-luvuilla kuuluneen Lauri Reitzin keräämiin taide- ja antiikkiesinekokoelmiin. Lauri Reitzin leski Maria Reitz säätiöi perheen omaisuuden ja säätiö on perustamisestaan lähtien kartuttanut kokoelmiaan. Säätiöllä on myös kansansivistystarkoitus, jota toteutetaan pitämällä museota auki yleisölle ja ryhmille. Tutustumme oppaiden johdolla suomalaisen maalaustaiteen historian merkkiteoksiin, ainutlaatuiseen antiikkihopeakokoelmaan sekä Meissenin ja Sevrésin posliiniesineisiin.  Museon alkuperäistä koti-ilmapiiriä kunnioittavat eri aikakausilta peräisin olevat antiikkihuonekalut. Auroras-toiminnasta.

—————————————–

13.12. 2017 klo 19 Kauneimmat joululaulut Temppeliaukion kirkossa

Tervetuloa nauttimaan joulun tunnelmasta!

Tapaaminen Temppeliaukion kirkon aulassa klo 18.45
Lutherinkatu 3, 00100 Helsinki

Tilaisuuden jälkeen Helsingin Akateemiset Naiset ry tarjoaa jäsenilleen glögit Ravintola Elitessä klo 20.15 –  Osoite: Hesperiankatu 22, 00100 Helsinki

—————————————–

Keskiviikko 29.11. klo 17-18.30 Vierailu varainhoitaja ja yksityispankki FIMiin

Tilaisuudessa kuullaan maailmantalouden näkymistä ja Pohjoismaiden ensimmäisestä tekoälyyn perustuvasta osakerahastosta.
Osoite on FIM, Pohjoisesplanadi 33 A, 4.krs, 00100 Helsinki

FIM Varainhoito 30 vuotta  –  toimitusjohtaja Teri Heilala

Maailmantalouden näkymät – jatkuuko positiivinen kehitys?  Pääekonomisti Timo Hirvonen

FIM Tekoäly Sijoitusrahasto – Pohjoismaiden ensimmäinen täysin tekoälyyn perustuva osakerahasto – sijoitusjohtaja Eelis Hein

FIM on vuonna 1987 perustettu suomalainen varainhoitaja ja yksityispankki. FIM on osa S-Pankki-konsernia ja vastaa konsernin varainhoitoliiketoiminnasta. FIM-yhtiöiden toiminta jakautuu kolmeen yhtiöön: FIM Varainhoito Oy:hyn, FIM Pääomarahastot Oy:hyn ja FIM Kiinteistö Oy:hyn. FIM Varainhoito tarjoaa varainhoitoa ja sijoitusrahastoja. FIM Pääomarahastot hoitaa vaihtoehtorahastoja ja FIM Kiinteistö toimii FIMin kiinteistöihin ja asuntoihin sijoittavien vaihtoehtorahastojen vastuunalaisena yhtiömiehenä.

—————————————–

Torstai 26.10.2017 klo 18.00 Helsingin Akateemiset Naiset ry:n vuosikokous

Paikka                Otava Oy, Uudenmaankatu 10, 00120 Helsinki

Ennen varsinaista vuosikokousta klo 17 – 18 tutustuminen Kustannusosakeyhtiö Otavaan ja kirjauutuuksiin

—————————————–

Keskiviikko 11.10. 2017 klo 17-19 uusien jäsenten ilta

Roberts Coffee Jugendissa Pohjoisesplanadi 10, 00100 Helsinki.

Tervetuloa tutustumaan Helsingin Akateemiset Naiset ry:n maailmaan, yhdistyksen toimintaan ja hallituksen jäseniin.

Viime vuosina yhdistykseen on liittynyt kymmeniä uusia jäseniä ja tänä syksynä hallitus on päättänyt järjestää uusien jäsenten illan. Iltaan ovat toki tervetulleita niin pitkään yhdistyksessa toimineet kuin vasta  viime aikoina liittyneet.

Jaamme tilaisuudessa myös arvokkaan Suomen Akateemisten Naisten  liiton historiateoksen Korkeasti koulutetut naiset.

Tule nauttimaan syysillasta ”kaupungin urbaanissa olohuoneessa”. Kävijät väittävät, että kahvila osaa valmistaa maailman parasta korvapuustia. Yhdistys tarjoaa jäsenilleen tervetulomaljat.

Samalla luomme silmäyksen jo 200 vuotta vanhaan Espan kaunottareen, arkkitehti Lars Sonckin suunnittelemaan uljaaseen jugendtilaan.

—————————————–

Tiistai 19.9.2017 klo 17.00 Tervetuloa Lapinlahden Lähteelle!

Kokoontuminen Lähteen kahvilassa,  Lapinlahdentie 1, 00180 Helsinki. Perille pääsee raitiovaunulla 8 Marian sairaalan pysäkiltä, busseilla 20x , 21BX ja 21V Länsiväylän bussipysäkiltä tai metrolla Ruoholahden asemalta.

Helsingin Akateemiset Naiset ry:n syksy käynnistyy Lapinlahden Lähteellä. Tapaamme Lähteen kahvilassa, jossa jokaisella mahdollisuus ostaa ja nauttia kahvilan antimia.

Oppaanamme toimii toimintaterapeutti, kirjoittaja ja joogaopettaja Katja Liuksiala. Klo 17.30 alkaen tutustumme niin kulttuurihistoriallisesti merkittävään sairaalarakennukseen kuin alueen historiaan.

Tule mukaan ja koe uusia kulttuurielämyksiä hyvässä seurassa!

—————————————-

7.6. klo 18-22 Helsingin Akateemiset Naiset ry 90 vuotta

Tervetuloa iloiseen kesäjuhlaan ravintola Uunisaareen.
—————————————-

15.5. klo 17.00 Vierailu Taidekoti Kirpilään

Paikka: Pohjoinen Hesperiankatu 7, 6.krs, 00260 Helsinki

Tervetuloa vierailulle taidekoti Kirpilään, joka on lääkäri Juhani Kirpilän (1931–1988) Suomen Kulttuurirahastolle lahjoittama koti. Näytteillä on Kirpilän keräämä suomalaisen taiteen kokoelma. Tutustumme tunnettujen taiteilijoiden teoksiin 1850-luvulta aina 1980-luvulle asti.

Helsingin akateemisia naisia opastaa FM Karoliina Arola, joka on erikoistunut Queer-opastukseen, vinoon näkökulmaan taiteen tulkinnassa. Teoksia tarkastellaan uusista, heteronormatiivisia perinteitä rikkovista näkökulmista.

Vierailun jälkeen voimme yhdessä siirtyä kahville Cafe TinTin Tangoon, Töölöntorinkatu 7.

—————————————–

26.4. klo 17.30-19 Virittäydy vappuun iloisesti laulaen!

Paikka: Kalevankatu 16 B (sisäpiha)

Tarjolla tippaleipiä ja simaa!

Helsingin Akateemiset Naiset ry järjestää Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi lauluiltoja.
Nyt vuorossa ovat keväiset sävelmät ja vappulaulut. Lauluillat ohjaa pianosäestyksin laulupedagogi, musiikkitieteen tutkija, mezzosopraano Riikka Siltanen.

—————————————–

Tiistai 7.3.2017 klo 17 – 19.30 Tervetuloa Mielenterveysseuraan!

Toivoa, iloa ja voimaa

Maistraatinportti 4 A, 7. krs, 00240 Helsinki
(Länsi-Pasila, raitiovaunu 7A)
Tarjolla pientä suolaista ja makeaa kahvin ja teen kera.Suomen Mielenterveysseura on maailman vanhin kansalaisjärjestö. Sen perustehtävä on mielenterveyden edistäminen ja ongelmien ehkäisy. Seura on perustettu vuonna 1897 ja juhlii tänä vuonna jo 120-vuotista taivaltaan.Johtaja Marjo Hannukkala esittelee meille seuran toimintaa ja ratkaisuja ihmisten hyvinvoinnista huolehtimisen tueksi. Mielenterveys on tärkeä osa ihmisen kokonaisterveyttä.  Asiantuntija Maarit Lassander opastaa ajankohtaiseen mindfulness-taitojen opetteluun. Kuulemme myös kuvatyöskentelystä Vennyn ja Eeron ihanilla taidekuvilla

—————————————–

2.2.2017 Vierailu Suomen Kansallisoopperaan ja Georges Bizetin esitykseen Carmen

Tutustuminen oopperataloon klo 17.00 alkaen ja illan esitys klo 19.00.

Helsingin Akateemiset Naiset ry:n juhlavuosi käynnistyy lumoavilla hetkillä oopperassa. Jäsenillä on mahdollisuus tutustua KANSALLISOOPPERAN toimintaan ja oopperataloon klo 17 – 18. Kiertokäynnin jälkeen näemme Georges Bizetin oopperan CARMEN klo 19.00 – 22.15.

Sitovat ilmoittautumiset helsinginakateemisetnaiset(at)gmail.com. Tilaisuuden hinta on jäsenille 30 euroa, joka sisältää oopperalipun 2. rivillä, tutustumisen oopperataloon ja väliaikatarjoilun parvilämpiössä. Paikkoja on rajoitetusti.

—————————————–
14.12. klo 18.00 Helsingin Akateemisten Naisten pikkujouluilta

Tapaaminen Helsingin Kaupunginmuseon ala-aulassa Aleksanterinkatu 16, 00170 Helsinki klo 18.

Ravintola SUNN klo 19.00 Aleksanterinkatu 26, 2. krs, 00170 Helsinki

Pikkujouluilta käynnistyy yhteisin joululauluin Helsingin Kaupunginmuseon ala-aulassa.
(Ohjelmanmuutos Katajanokan Altaan remontin takia)

HelsinkiIllalliselle siirrymme klo 19 mennessä Ravintola SUNNiin.

—————————————–
16.10. klo 16.00-17.30 Vierailu Työeläkevakuuttajat Telaan
Tela on lakisääteistä työeläketurvaa hoitavien työeläkevakuuttajien etujärjestö. Kuulemme Telan toimitusjohtajan Suvi-Anne Siimeksen vinkkejä miksi ja mistä näkökulmista naisen kannattaa miettiä eläkettään jo työuransa aikana. Saamme myös kuulla, miten eläke-eroja voitaisiin kaventaa entisestään naisten ja miesten välillä.

—————————————–
12.10. klo 17 Vierailu Naisen Aavaan

Kuulemme aiheesta NAISEN AIVOTERVEYS. Paikka: Lääkärikeskus Aava, Kamppi

—————————————–
22.9. klo 18-20 Naiset ja kulttuurin muutos Ugandassa

Tervetuloa Helsingin Akateemiset Naiset ry:n ja Töölön seurakunnan yhdessä järjestämään tilaisuuteen. Paikkana on Töölön kirkko, Topeliuksenkatu 4.

—————————————–
25.8. 2016 klo 18.00 Vierailu Mafka & Alakoski Lasigalleriaan
Osoite: Iso Roobertinkatu 19
Tilaisuus on maksuton
Tervetuloa tutustumaan pieneen lasipajaan, Mafka & Alakoski Lasigalleriaan. Se on Suomessa ainoa, joka on keskittynyt ja erikoistunut yksinomaan lasitaiteeseen. Uusi galleria haluaa raivata tilaa nykytaiteelle. Tilaisuudessa saamme tutustua Marja Hepo-ahon ja Kari Alakosken ponnisteluihin suomalaisen lasitaiteen eteen.

—————————————–
16.6.2016 klo 17.30 Illallisristeily pianomusiikin säestyksellä

Paikka: Kauppatori, Vanhan Kauppahallin takana sijaitseva laituri
Osallistumismaksu 10 €
Helsingin Akateemiset Naiset ry tarjoaa jäsenilleen illallisristeilyn kauniissa saaristomaisemissa tunnelmallisen ja korkeatasoisen pianomusiikin parissa!
Huipputaitava ja monipuolinen pianotaiteilija Janne Maarala viihdyttää laivalla yleisöä. Kesän musiikillinen menu koostuu elokuvamusiikin klassikoista, suurten viihdesäveltäjien helmistä, Sibeliuksen ja Merikannon sävellyksistä, ikimuistoisista valsseista ja tangoista sekä jazzmusiikista.

—————————————–
18.4.2016 klo 17.00 Pääkaupunkiseudun akateemisten naisten After Work –tapahtuma
Tilaisuuden alustus: tietokirjailija Liisa Liimatainen. Keskustelussa mukana myös prof., oikeushammaslääkäri Helena Ranta. Paikka: Freda 39 C 22, 00120 Helsinki (Naisjärjestöjen keskusliiton kokoustila, 2.krs)
YLE:n ulkomaankirjeenvaihtajana työskennellyt tietokirjailija Liisa Liimatainen kertoo kokemuksistaan toimittajana ja kirjailijana Lähi-Idän maissa. Ajankohtainen katsaus tuo esille myös Euroopan tapahtumat viime viikkoisten iskujen valossa. Keskustelijana on mukana myös professori, oikeushammaslääkäri Helena Ranta.

—————————————–
9.3.2016 klo 17.00 Vierailu Marttaliitossa: Elämä on parasta itse tehtynä

Paikka: Lapinlahdenkatu 3 A, 6. krs, 00180 Helsinki.
Tilaisuus on akateemisille naisille maksuton.
Toiminnanjohtaja, päätoimittaja TM Marianne Heikkilä kertoo Marttojen monipuolisesta toiminnasta ja siitä miten Marttaliitto on uudistunut ja kasvanut juuriaan unohtamatta.
—————————————–
17.2.2016 klo 16-18 Naiset yrittävät Suomen nousuun –seminaari
Paikka: Pikkuparlamentin auditorio (Arkadiankatu 3, Helsinki)
Tervetuloa Eduskunnan naisverkoston ja Suomen Akateemisten Naisten Liiton naisyrittäjäseminaariin!
Tänään puhutaan paljon yrittäjyydestä, mutta onko se todellinen vaihtoehto akateemiselle naiselle toteuttaa unelmaansa, työllistyä ja työllistää muitakin. Miten yliopisto valmentaa siihen? Moni saattaa uskaltaa vielä perustaa yrityksen, mutta uskaltaako laajentaa sitä. Mikä on naisyrittäjän sosiaaliturva, uskaltaako hän hankkia lapsia? Tule keskustelemaan aiheesta poliittisten päättäjien ja asiantuntijoiden kanssa
—————————————–
16.2.2016 klo 16.30 – 18 Sinebrychoffin taidemuseo: Venäläisen taiteen mestarit Aivazovista Repiniin
Opastettu vierailu on akateemisille naisille maksuton.
Osoite: Bulevardi 40, 00120 Helsinki
Näyttely esittelee monipuolisesti 1800-luvun venäläistä taidetta romanttisista näkymistä aina henkilökuvien elävään realismiin. Esillä on muun muassa taiturimaisia merimaalauksia, maalaiselämän seesteisiä tunnelmia, satuaiheita ja muotokuvia. Teoksia on esillä noin kolmeltakymmeneltä taiteilijalta suomalaisista taidekokoelmista, mukana myös ensimmäistä kertaa julkisesti esiteltäviä teoksia yksityisistä kokoelmista

KATSE-ohjaajien tapaaminen

KATSE piirit ovat käynnistyneet ja aihepiireiksi on kiteytynyt musiikki, liikunta ja terveys, kirjallisuus ja ajankohtaiset kysymykset, virtuaaalimaailma sekä taide, historia ja kulttuuri sekä sukupolvien välisen yhteyden rakentaminen.

Seuraava ohjaajien tapaaminen on 5.11.2019 Maria Akatemiassa. Lisätietoja ja ilmoittaudu mukaan toimisto(at)maria-akatemia.fi puh. 09 7562 2250.

HAN ry:n Vuosikokous

Tiistaina 19.11.2019 pidetään Helsingin Akateemiset Naiset ry:n vuosikokous. Paikka: Metropolian Myllypuron kampus tila 1014. Osoite: Myllypurontie 1, 00920 Helsinki. Tutustuminen kampukseen klo 17.15. ja vuosikokous alkaa klo 17.45

Puheenjohtajan kevätkirje

Hyvät Helsingin Akateemiset Naiset ry:n jäsenet!

Aurinko lämmittää parhaillaan leppoisasti sulattaen lumen ja jään. Ilmassa on vahva kevään tuntu. Vuoden parin ensimmäisen kuukauden aikana yhdistyksemme toiminta on ehtinyt vilkkaaseen vauhtiin. Saamme yhdistyksen tapahtumiin ja toimintaan mukaan aiemmin liittyneiden lisäksi parikymmentä tammi-helmikuun aikana liittynyttä uutta jäsentä – TERVETULOA!

Tammikuun lopussa vierailimme ympäristöarvoja korostavassa GreenStep-yrityksessä ja nautimme teatterikokemuksesta Kansallisteatterin ”Kolme sisarta” Kalevalan päivänä. Kevään aikana on tulossa erityisesti vaalivuoteen liittyen monia naisjärjestöjen yhteisiä tilaisuuksia ja akateemisten naisten tilaisuuksia. Ennakkotietoja on saatavilla myös muutamista syksyn suunnitelluista tapahtumista.

Tulevia tapahtumia:

Perjantai 8.3. Naistenpäivä klo 13:30: Seksuaalinen häirintä työpaikoilla #metoo Miten tästä eteenpäin? G18-salissa. Kannustamme HAN:n jäseniä osallistumaan Naisjärjestöjen keskusliiton ja Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan järjestämään keskustelutilaisuuteen ja jatkamaan keskustelua iltapalalla Karl Johanissa klo 16:30.

Maanantai 15.4.2019 klo 17: Nooa Säästöpankkiin vierailu. Osoite on Aleksi 48 B 8.krs. Jäsentoiveena esillä ovat perhe- ja perintöoikeus sekä säästämisen mahdollisuudet tässä markkinatilanteessa.

Maanantai 29.4.2019 kello 15 -19: Onko EU naisten? -keskustelutilaisuus, Eurooppasali, Malminkatu 16, 00100 Helsinki. Ilmoittautumiset http://www.naisjarjestot.fi/ajankohtaista

Finlayson-vierailu toukokuussa.

7.-9.6. Kevät-kesäretki Pietariin: Lähtö rautatieasemalta pe 7.6. klo 11.00 – Pietarissa klo 14.27 ja paluu su 9.6. klo 15.30, Helsingissä 18.57. Majoittuminen Hotelli Piterskaya Club Hotel***+
Ohjelmaan suunnitellaan mm. laivaristeily Neva-joella, museokierrokset (Eremitaasi ja Talvipalatsi), ostoskävely Nevski Prospektilla ja tapaaminen akateemisten naisten kanssa. Jäsenhinta on 280 €, johon sisältyvät ryhmäviisumi, junalippu, hotellimajoitus kahden hengen huoneessa aamiaisella, pääsyliput ja opastukset. Yhden hengen huoneella lisämaksu. Varaa paikkasi ajoissa. Paikkoja on rajoitetusti. Sitovat ilmoittautumiset viimeistään 31.3.2019 sähköpostiin helsinginakateemisetnaiset(at)gmail.com. Tarvitsemme junalippujen ryhmävarausta varten osallistujien passin kopiot ja ryhmäviisumia varten jokaisen passin. Passi tulee olla voimassa tammikuulle 2020 asti. Lisätietoja valmistelusta saat leea.paija(at)elisanet.fi tai Satu Keiski-Toni puh. 040 505 1860.

Viime vuoden aikana panostimme tiedon kokoamiseen ja selvitimme parin tutkimuksen avulla jäsenistön näkemyksiä hyvinvoinnin lähteistään ja odotuksia yhdistyksen toimintaan. Tulevan viikon kaksi jäsenille tarkoitettua palvelumuotoilun ideapajaa (4.3. ja 6.3.) yhteistyössä Miina Sillanpää Säätiön kanssa tuovat odotettua tarkempaa tietoa yhdistyksen toiminnan kehittämiseen. Syksyn ja tulevien vuosien toiminnan sisältö ja toteutustavat perustuvat ideapajojen aineistoon. Etsimme kumppaneita ideapajojen evästyksien mukaan erilaisten toimintojen toteuttamiseen muista pääkaupunkiseudun järjestöistä ja toimijoista.

Helsingin Akateemiset Naiset ry verkostoituu ja toimii tiiviissä yhteistyössä pääkaupunkiseudun sisaryhdistyksien kanssa. Järjestämme Espoo-Kauniaisten ja Vantaan Akateemisten Naisten yhdistyksien kanssa Suomen Akateemisten Naisten Liiton Työn murros-seminaarisarjaan liittyvän seminaarin torstaina 26.9. iltapäivätilaisuutena Helsingin kaupungintalon Tapahtumatorilla. Syksyn ohjelmaan on alustava tieto vierailusta Aalto-yliopistossa, taidenäyttely ja teatterinäytös sekä tutustuminen kirjapainon toimintaan.

Hallituksen kokoonpanossa on vuodenvaihteessa tapahtunut pari muutosta. Nykyinen kokoonpano on puheenjohtaja FM Leea Paija ja jäsenet KL Marjo Hannukkala FM, YTM Anna Kärkkäinen, FM, VTL Seija Lehtonen, VTM Sini Rantala, KTM Elina Saikkonen ja KM Kaisa Hautsalo-Perälä. Helsingin Akateemisten Naisten Norko-Turjan rahastotoimikunnan asiamiehenä toimii VTM Satu Keiski-Toni.

Naisjärjestöjen yhteinen viesti kevään vaaleihin valmistauduttaessa on #kaikkienSuomi #kaikkienvaalit #kaikkien eduskunta #vaalit2019.

Eduskuntavaalit 14.4. ja ennakkoäänestys 3.-9.4.

EU-parlamenttiedustajien vaalit 26.5. ja ennakkoäänestys kotimaassa 15.-21.5. ja ulkomailla 15.-18.5.

Kevätaurinkoisia päiviä ja aktiivista kevättä!
Leea Paija, puheenjohtaja

Puheenjohtajan joulukirje

Hyvät Helsingin Akateemiset Naiset ry:n jäsenet!

Lähestyvät joulunaika ja vuodenvaihde ovat perinteisesti aikaa jolloin muistellaan menneen vuoden tapahtumia ja usein vanhempiakin asioita. Vuoden taittuessa loppua kohden ja uuden häämöttäessä tuumaillaan tulevia ja valmistaudutaan hellittämällä hetkeksi keräämään voimia.

Kulunut vuosi on ollut monella tavalla uuteen suuntaava. Suunnitellusti saimme Metropolian opiskelijoiden tuottamana kaksi korkeatasoista opinnäytetyötä, joissa on paljon tietoa yhdistyksen jäsenistön ja toisessa erityisesti ikääntyvien akateemisten naisten hyvinvoinnin lähteistä. Tulokset ohjaavat toimintaamme tulevina vuosina. Yhdistys on olemassa jäseniään varten ja toimintamuodot tai kehittämishankkeet valitaan jäsentutkimuksien perusteella.

Toki teimme yhdistyksenä paljon muutakin. Suomen akateemisten naisten liitto yhdistyksineen toteutti seminaarisarjaa teemalla ”Työn murros”. Pääkaupunkiseudun yhdistykset järjestivät yhteisvoimin korkeatasoisen asiantuntijaseminaarin lokakuussa. Kulttuuritapahtumista mieleen jäivät muun muassa vierailut Tove Janssonin kotiateljeehen, Amos Rex ja Reitzin säätiön taidemuseoihin sekä kevätretki Villa Kokkoseen, Lenita Airiston kirjaesittely ja keskustelu ja tutustuminen Nordea pankkimuseoon. Uusien jäsenten ilta Cafe Roasbergissa kokosi joukon uusia ja entisiä jäseniämme ideoimaan yhdistyksen toimintaa.

Tuleva vuosi tuo tullessaan tutkitun tiedon pohjalta Miina Sillanpää säätiön ja Maria Akatemian kanssa käynnistettäviä kehittämishankkeita, joiden työpajoihin ja toimintaryhmiin kutsumme mukaan nykyisiä ja tulevia jäseniä. Työn murros –teeman käsittely jatkuu ja toteutamme tilaisuudet yhdessä Espoo-Kauniaisten ja Vantaan akateemisten naisten kanssa. Suunnitelmassa on tutustuminen Greenstepin yrityskonseptiin 31.1.2019 klo 17-19. Toimitusjohtaja ja perustaja Tore Teir kertoo Greenstepin tarinan ja nykypäivän johtajuudesta, henkilöstöjohtaja Kati Tuovinen puhuu naisjohtajuudesta ja Minna Jyrkiäinen esittelee HANin jäsentutkimuksen tuloksia. Lisäksi kevään ohjelmaan on suunniteltu teatterivierailuja, tapaaminen näyttelijä, professori Seela Sellan kanssa ja tutustuminen Oodi-kirjastoon. Olemme myös tehneet suunnitelmaa kevätretkestä Pietariin. Kerromme jäsentiedotteissa tarkempia tietoja tapahtuminen aikataulujen varmistuttua. Kiitos kaikille yhdistyksen toiminnassa mukana olleille ja sitä tukeneille kuluneesta vuodesta!

Yhdistyksen hallituksessa jatkavat puheenjohtajana FM Leea Paija ja jäseninä KL Marjo Hannukkala FM, MSc Karita Kuusisto, YTM Anna Kärkkäinen, FM, VTL Seija Lehtonen, VTT Karoliina Nivari ja uusina jäseninä VTM Sini Rantala ja KTM Elina Saikkonen. Helsingin Akateemisten Naisten Norko-Turjan rahastotoimikunnan asiamiehenä toimii VTM Satu Keiski-Toni.

Lämminhenkistä joulunaikaa ja valoa vuoteen 2019!

Leea Paija, puheenjohtaja

Helsingin Akateemiset Naiset ry:n jäsenten kokemuksia ja odotuksia yhdistystoiminnalle

Juuri julkaistun jäsentutkimuksen mukaan yhdistyksen tärkeimpinä tehtävinä nähtiin naisten aseman edistäminen, vertaistuki, tiedon jakaminen ja virkistystoiminta. Toimiminen yhdistyksessä merkitsi jäsenilleen yhteisöllisyyttä, ja siihen lähdettiin usein tuttavien suosituksesta.

Kehitettävinä asioina nähtiin mm. eri-ikäisten jäsenten osaamisen ja kokemuksen jakaminen, nuorten jäsenten aktivoiminen sekä pienryhmätoiminta.

Tutkimuksen suoritti Minna Jyrkiäinen Metropolia Ammattikorkeakoulusta ja se löytyy kokonaisuudessaan sivulta ww.theseus.fi/handle/10024/154613.

Tutkimus HANin ikääntyineiden jäsenten hyvinvoinnista

Terveydenhoitaja (YAMK) Mari Häkkisen opinnäytetyö Metropolia ammattikorkeakoulussa on hyväksytty kiitettävällä arvosanalla.

Opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata Helsingin Akateemiset Naiset ry:n eläkeikäisten jäsenten käsityksiä hyvinvoinnista ja siihen yhteydessä olevia tekijöitä sekä heidän toiveitaan järjestötoiminnalle hyvinvointinsa edistämiseen liittyen.

Voit lukea tutkimuksen kokonaisuudessaan Theseus-tietokannasta.

 

 

Työn murros -seminaarin materiaalit

TYÖN MURROS –SEMINAARIN TIIVISTELMÄT 10.10.2018
SAMMANFATTNINGARNA AV SEMINAREN 10.10.2018

Vuonna 2016 EVA:n raportissa Robotit töihin. Koneet tulivat – mitä tapahtuu työpaikoilla? Väitettiin, että Suomessa ainakin 20 % sairaanhoitajien ja lähihoitajien työtehtävistä pystyttäisiin korvaamaan robotiikan avulla 2–3 vuodessa. Menikö ennustus pieleen vai mistä johtuu se, että robotiikkaa ei ole otettu käyttöön hoito- ja hoivatyössä?

I EVA:s rapport från år 2016 Robotarna i arbete. Maskinerna kom – vad händer på arbetsplatserna? påstods, att i Finland åtminstone 20 % av sjukskötarnas och närvårdarnas arbetsuppgifter skulle kunna ersättas med hjälp av robotik inom 2-3 år. Gick prognosen snett eller vad beror det på att robotiken ännu inte tagits i bruk inom vård- och omsorgssektorn.

-Jaana Parviainen-

Työn sanotaan olevan murroksessa. Kokoaikaisten ja pysyvien työsuhteiden arvellaan korvautuvan osa- ja määräaikaisuuksilla, vastentahtoisen yksinyrittäjyyden yleistyvän ja työurien pirstoutuvan. Tilastot eivät kuitenkaan tue näin pessimististä kuvaa uudesta työelämästä. Kokoaikaiset ja vakaat palkkatyösuhteet ovat edelleen vallitseva työntekemisen muoto. Työelämässä kuitenkin riittää epäkohtia. Työmarkkinat ovat vahvasti segregoituneet naisten ja miesten töihin, minkä lisäksi työhön liittyvä syrjintä aiheuttaa ongelmia.

Arbetet sägs vara i ett brytningsskede. Heldags- och varaktiga arbetsförhållanden antas ersättas med deltids- och visstidsanställningar. Ofrivilligt ensamföretagande blir allmännare och arbetskarriärerna splittras. Statistiken stöder ändå inte en så pessimistisk syn på det nya arbetslivet. Heltids- och bestående lönearbetsförhållanden är fortfarande den rådande formen av arbete. Det finns ändå nog med missförhållanden i arbetslivet. Arbetsmarknaden är kraftigt segregerad i kvinnors och mäns arbeten, förutom att arbetsrelaterad diskriminering förorsakar problem.

-Pasi Pyöriä-

Työelämän monimutkaistuessa organisaatioiden kannattaa etsiä uusia toimintatapoja ja rikastaa käsitystä johtajuudesta. Kun yrityksen toimintaympäristö on jatkuvassa muutoksessa, organisaation oppimis- ja muuntautumiskyky on luultavasti keskeisempää kuin toiminnan tehokkuuden tavoittelu. Tällöin organisaation kannattaisi tukea työyhteisön itseohjautuvuutta.

Itseohjautuvuutta ei voida saavuttaa ilman johdon vahvaa tukea. Itseohjautuvuus myös vaatii johtajilta uusia taitoja. Hallinnollisen otteen sijaan, johtajien pitäisikin pystyä johtamaan yhteisöllistä pohdintaa toimintaympäristön haasteista ja yrityksen tavoitteista, sekä auttaa työntekijöitä kaikin keinoin menestymään työssään ja saavuttamaan yhteisiä tavoitteita. Tällaisessa organisaatiossa johtaminen on palveluammatti.

Då arbetslivet blir alltmer komplicerat, lönar det sig för organisationerna att söka nya tillvägagångs sätt och att berika uppfattningen om ledarskap. Då företagens verksamhetsmiljö ständigt förändras, är troligen organisationernas inlärnings- och omvandlingsförmåga centralare än strävan efter verksamhetens effektivitet. Då skulle det löna sig för organisationerna att främja självstyrande arbetskollektiv.

Man kan inte uppnå självstyrandet utan ledningens starka stöd. Självstyrandet kräver också nya färdigheter av ledarna. I stället för ett administrativt grepp, borde ledarna kunna leda kollegialt begrundande av utmaningarna i verksamhetsmiljön och av företagets mål, samt att hjälpa arbetstagaren att på alla sätt lyckas i sitt arbete och att uppnå gemensamma mål. I en sådan organisation är ledarskapet ett serviceyrke.

-Sami Jantunen-

Tulevaisuudessa lähin kollegasi voi olla tekoäly tai robotti. Luovuus ja monimutkaisten ongelmien ratkominen sujuvat kuitenkin paremmin ihmiseltä. Työelämässä taidot vanhenevat entistä nopeammin. Jatkuva oppiminen onkin keskeinen työelämätaito. Onneksi siihen on monia keinoja.

I framtiden kan din närmaste kollega vara artificiell intelligens eller en robot. Att vara kreativ och att lösa komplexa problem går ändå bättre för människan. I arbetslivet föråldras färdigheterna snabbare än tidigare. Ett kontinuerligt lärande är en central färdighet för arbetslivet. Lyckligtvis finns det många sätt att förverkliga det.

-Susanna Bairoh-

Seminaarin verkkotallenne on katsottavissa tästä linkistä.

Seminariet spelades in i sin helhet och kan ses från den här länken.