Skip to Content

Pidetään huolta mielestä

Ikäinstituutti järjestää vuonna 2021 kaksi maksutonta keskusteluryhmää: Elämäntaidot esiin ja Vahvuuspaja. Ryhmät on suunnattu Helsingin Akateemiset Naiset ry:n eläkkeellä oleville jäsenille ja heidän iäkkäille läheisilleen. Ryhmien tavoitteena on vahvistaa mielen hyvinvointia voimavaralähtöisellä lähestymistavalla. Kumpaankin ryhmään otetaan 8 osallistujaa.

Tammikuussa 2021 käynnistyy verkkovälitteinen Elämäntaidot esiin – keskusteluryhmä, jossa käsitellään mielen hyvinvoinnin kannalta keskeisiä teemoja: myönteiseen suuntaamista, näkökulman avartamista, itsemyötätuntoa, hyvän mielen arkea ja elämäntaitoja. Ryhmässä keskustellaan mielen hyvinvoinnista, opetellaan huomaamaan oman elämänkokemuksen tuomia taitoja ja mietitään, miten omaa hyvinvointia vahvistetaan.

Ryhmä kokoontuu verkkovälitteisesti kahden viikon välein. Aloituspäivä on 20.1. klo 12-13.30 ja seuraavat tapaamiset 3.2., 17.2., 3.3. ja 17.3 samaan kellonaikaan. Lisätietoa verkkovälitteisyydestä saa Ikäinstituutin suunnittelijalta Paula Noroselta (yhteystiedot alla).

Maaliskuussa 2021 käynnistyy Vahvuuspaja – keskusteluryhmä, jossa käsitellään mielen hyvinvointia ja sen vahvistamista vahvuuksien näkökulmasta. Ryhmässä puhutaan omista vahvuuksista, niiden tunnistamisesta ja vaikutuksista. Tämän ryhmän ilmoittautuminen alkaa helmikuussa ja siitä lähetetään lisätietoa myöhemmin.

Ilmoittaudu mukaan Elämäntaidot esiin- keskusteluryhmään tästä linkistä https://www.lyyti.in/elamantaidotesiin-ryhma .

Lisätietoa ryhmätoiminnasta Paula Noronen, puhelin 040 718 9942, paula.noronen(at)ikainstituutti.fi.

Lisätietoa mielen hyvinvoinnista www.ikaopisto.fi ja Ikäinstituutista www.ikainstituutti.fi

Helsingin Akateemiset Naiset ry:n vuosikokous

Tervetuloa Helsingin Akateemiset Naiset ry:n vuosikokoukseen torstaina 19.11. klo 17.30, Maikki Fribergin koti, Bulevardi 11 A 1, HKI 12.

Ylioppilaskunnan Laulajien perinteinen joulukonsertti

Kokoonnumme Helkan baarissa (Pohjoinen Rautatiekatu 23, HKI 10) tiistaina 15.12. klo 17.30, josta siirrymme Temppeliaukion kirkkoon (Lutherinkatu 3, HKI 10) noin klo 18.00.

Konsertti käynnistyy klo 18.30. Liput ovat numeroimattomia. 

Liput maksavat jäsenille 30 € ja muille 37 €. Ilmoittautumiset helsinginakateemisetnaiset(at)gmail.com tai Paula Kuusipalo-Määttä puh. 040 862 1010. Lippuja on rajoitettu määrä.

Vahvistathan varauksesi 15.9. mennessä maksamalla lipun
tilille FI64 2001 1800 1403 97.

Lämpimästi tervetuloa!

Työn merkityksellisyys -webinaari

Kuva: Jackie Ramirez, Pixabay

Osana Naiset, työelämä ja tasa-arvo -keskustelutilaisuuksia järjestämme ti 8.12. klo 18-20 webinaarin, jonka teemana on työelämän merkityksellisyys ja arvoperustainen tapa toimia. Webinaarissa käydään läpi arvojen ja strategian näkyväksi tekemisen mahdollisuudet arjessa. Teemana on myös työn merkityksellisyyden nostaminen kaiken toiminnan keskiöön ja näiden avulla voimaantuminen ja omien voimavarojen löytäminen  Webinaari sopii työn haasteissa alati muuttuvassa toimintaympäristössä toimiville naisille. Kouluttajana on jäsenemme: Satu Pesola, Performance Coach (SCY), Kehittämispäällikkö eMBA, Erikoissairaanhoitaja, LCF Life Coach.

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Ilmoittaudu webinaariin 24.11. mennessä: helsinginakateemisetnaiset(at)gmail.com.

Samooja, heinäsirkka ja sipulinkuorija 13.10.

Työ on muuttunut, siitä puhutaan kaikkialla. Mutta mitä ns. uusi työ oikeastaan tarkoittaa? Miten työ on muuttunut? Oiva-hankkeessa (ESR) tutkitaan uuden työn tunnuspiirteitä ja sitä, miten koulutuksessa voidaan ennakoida työurien uudenlaista logiikkaa. Tutustu OIVA-hankkeeseen https://www.oivaosaaminen.fi/

13.10. klo 17:15-18:45 keskustelua virittää Musiikin tohtori, työnohjaaja, valmentaja, Metropolian lehtori Leena Unkari-Virtanen. Hän analysoi OIVA-hankkeen tutkimusryhmässä uraloikkareiden narratiiveja.

Tervetuloa Zoom-webinaarikeskusteluun! Ilmoittaudu osallistumaan: helsinginakateemisenaiset(at)gmail.com.

Linkki ja ohjeet osallistumiseen jaetaan ilmoittautuneille viikkoa ennen tilaisuutta.

Tunne perusruokasienet ja niiden käyttö 12.9.

Uudenmaan Marttojen kotitalouden asiantuntija ja sieniasiantuntija Hanna Pikkaraisen luento perusruokasienten tunnistamisesta ja käytöstä 12.9. klo 10-11:00. Tilaisuus jatkuu klo 11:15-12:30 Metsä ja metsän antimet sukupolvikokemuksena -keskusteluna.

Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille. Ilmoittaudu mukaan 10.9. mennessä helsinginakateemisetnaiset(at)gmail.com.

Jäsenkirje elokuu 2020

Hyvä Helsingin Akateemiset Naiset ry:n jäsen! 

Toivottavasti olet pysynyt terveenä ja nauttinut kesästä, kerännyt voimia ja virkistynyt kevään koitoksista. Elämme elokuun puoliväliä ja yhdistyksemme syksyn tapahtumat käynnistyvät lähiviikkoina hieman aiemmista vuosista poikkeavilla toteutustavoilla. Ohessa ennakkotietoja tulevasta. 

Sienten satokausi on startannut ja vaikuttaa hyvin lupaavalta.
Nyt on oikea aika perehtyä perusruokasieniin

Tunne perusruokasienet ja niiden käyttö 12.9.
Uudenmaan Marttojen kotitalouden asiantuntija ja sieniasiantuntija Hanna Pikkaraisen luento perusruokasienten tunnistamisesta ja käytöstä 12.9. klo 10-11:00. Tilaisuus jatkuu klo 11:15-12:30 Metsä ja metsän antimet sukupolvikokemuksena -keskusteluna. Zoom-webinaarikeskustelu on avoin kaikille kiinnostuneille. Ilmoittaudu mukaan 10.9. mennessä helsinginakateemisetnaiset(at)gmail.com.
Naiset, työelämä ja tasa-arvo
Espoo-Kauniaisten, Helsingin ja Vantaan akateemisten naisten yhdistykset järjestävät syksyn aikana verkossa kuukausittain Naiset, työelämä ja tasa-arvo -keskustelutilaisuuksien sarjan. Keskustelutilaisuuksissa asiantuntijat ja tutkijat jakavat kanssamme tutkittua tietoa sekä uusia näkökulmia. Tilaisuudet ovat avoimia ja maksuttomia. 

Valmistamme parhaillaan viiden podcastin sarjaa keskustelutilaisuuksien teemoista. Näistä lisää niiden valmistuttua.

Samooja, heinäsirkka ja sipulinkuorija 13.10. 

Työ on muuttunut, siitä puhutaan kaikkialla. Mutta mitä ns. uusi työ oikeastaan tarkoittaa? Miten työ on muuttunut? Oiva-hankkeessa (ESR) tutkitaan uuden työn tunnuspiirteitä ja sitä, miten koulutuksessa voidaan ennakoida työurien uudenlaista logiikkaa. Tutustu OIVA-hankkeeseen https://www.oivaosaaminen.fi/

13.10. klo 17:15-18:45 keskustelua virittää Musiikin tohtori, työnohjaaja, valmentaja, Metropolian lehtori Leena Unkari-Virtanen. Hän analysoi OIVA-hankkeen tutkimusryhmässä uraloikkareiden narratiiveja.

Tervetuloa Zoom-webinaarikeskusteluun

Ilmoittaudu osallistumaan: helsinginakateemisenaiset(at)gmail.com.

Linkki ja ohjeet osallistumiseen jaetaan ilmoittautuneille viikkoa ennen tilaisuutta.


Yhdistyksen viestintäkanavat

Seuraathan yhdistyksen jäsentiedotteita, kotisivuja ja HANin Facebook-sivuja. Kerromme niissä tarkemmin tulevista tapahtumista. 

Kaikista tapahtumista voit aina kysyä lisää tai ehdottaa uusia osoitteessa helsinginakateemisenaiset(at)gmail.com.

Jäseneksi – jäsenmaksu 40 € per vuosi

Muistathan että voit kutsua ystäväsi, työ- tai opiskelukaverisi mukaan HANin toimintaan. Tapahtumista pääosa on avoimia ja ei-jäsenet voivat osallistua niihin. Yhdistyksen tuki esim. osallistumismaksuihin kohdistuu jäsenten pääsylippuihin tms. 

Luonnollisesti suosittelemme jäseneksi liittymistä, sillä 40 € jäsenmaksu vuodessa kattaa monipuoliset mahdollisuudet VIIHTYÄ – VERKOSTOITUA ja VAIKUTTAA.

Jäsenlomake ja ohjeet liittymiseen löydät yhdistyksen kotisivuilta.

Olethan lisäksi muistanut huolehtia vuoden 2020 jäsenmaksusi maksamisen. 

Tarvitsetko apua kotitöissä? Haluaisitko jonkun tueksi kauppaan tai terveyskeskukseen? Haluaisitko ulkoilla muttet oikein yksin selviydy? Tiesithän että sisaryhdistyksemme Vantaalla toteuttaa Tehdään yhdessä-hanketta, joka tarjoaa apua ikääntyville, sairaudesta tai tapaturmasta kuntoutuville ja kotiäideille sekä kotoutumista maahanmuuttajanaisille. 

Lisätietoa saa puhelimesta 050-5915487 / koordinaattori Zana Kerveshi ja sähköpostiosoitteesta tehdaanyhdessa1(at)gmail.com.


TERVETULOA OSALLISTUMAAN TILAISUUKSIIN JA KESKUSTELUIHIN VERKOSSA! Sinulla on mahdollisuus tuoda ajatuksesi yhdistyksemme kehittämiseen ja ideoita toimintaamme sinua kiinnostavaan, hyvinvointiasi lisäävään ja koulutettujen naisten asemaa vahvistavaan suuntaan! 

Kesää on vielä jäljellä, värikästä alkavaa syksyä!


 
Leea Paija, puheenjohtaja
     


Ajankohtaista liitossamme SANLissa

Tapahtumat siirretty toistaiseksi

Koronavirus mietityttää myös järjestökentällä ja vapaaehtoistoiminnassa. Sen vuoksi siirrämme maalis- ja huhtikuun jäsentapahtumat myöhempään ajankohtaan ja järjestämme kokoukset tarvittaessa etäyhteyksillä tai sähköpostitse.

Moni meistä tai läheisistämme kuuluu riskiryhmiin. Teemme omasta puolestamme parhaamme rajataksemme taudin leviämistä ja noudatamme suosituksia.

Eristäytymistä vastaan voimme taistella sosiaalisen median avulla. Yhdistyksellä on Facebook-sivut ja yksityinen keskustelulyhmä sekä twitterissä esiinnymme nimellä @HANnaiset. 

Myös Suomen Akateemisten Naisten Liitto (SANL) ylläpitää keskusteluryhmää, johon voivat liittyä kaikki Akateemisten Naisten jäsenet. Ryhmissä voit vaihtaa kokemuksia ja suunnitella toimintaa yli paikkakuntarajojen. https://akateemisetnaiset.fi  Tervetuloa mukaan!

Aikaisempia tapahtumia

15.4. klo 17.00 Vierailu Nooa Säästöpankkiin

Osoite: Aleksi 48 B 3. krs.
Tilaisuuden aiheena ovat perhe- ja perintöoikeudet sekä säästämisen mahdollisuudet tässä markkinatilanteessa. Rahastotutkimusyhtiö Morningstar arvioi vuonna 2018 säästöpankkien omistaman Sp-rahastoyhtiön Suomen parhaaksi osakevarainhoitajaksi.
Ilmoittautumiset 31.3.2019 mennessä sähköpostilla helsinginakateemisetnaiset(at)gmail.com. Ilmoitathan samalla ruoka-aineallergiat.
Anna Laukka, säästöpankkiiri, Nooa Säästöpankki Oy
Tervetuloa!

—————————————–

KUTSU ideapajoihin 4.3. ja 6.3.

Helsingin Akateemiset Naiset ry on käynnistänyt yhteistyön, jossa palvelumuotoilun keinoin kehitetään nykyistä toimintaa ja luodaan samalla uusia toimintamuotoja. Uutta toimintaa suunnitellaan ja kehitetään ideapajoissa, yhdessä innovoiden ja oppien. Ideapajatyöskentelyssä luodaan asiakasymmärrys käyttäen apuna The Value Proposition Canvas -menetelmää. Ideapajojen ohjaajina toimivat Miina Sillanpään Säätiön kehittämispäällikkö Helena Launiainen ja tutkimuspäällikkö Anne Rahikka.
Järjestämme kaksi samansisältöistä ideapajaa, jotta mahdollisimman moni pääsee osallistumaan kehittämiseen. Ensimmäinen ideapaja järjestetään esim. eläkkeellä oleville akateemisille naisille 4.3.2019 kello 12:30–15:00 ja toinen työelämässä mukana oleville 6.3.2019 kello 17:00–19:30. Ideapajat järjestetään asumispalvelukeskus Wilhelmiinassa Pikku Huopalahdessa (Taavetti Laitisen katu 4, 00300 Helsinki). Wilhelmiinaan pääsee keskustasta kätevästi esimerkiksi raitiovaunulla numero 10.
Ensimmäiseen ideapajaan 4.3. osallistuville tarjotaan lounas ja  6.3. ideapajassa tarjotaan kahvia, teetä ja pientä suolaista iltapalaa.
Ilmoittautumiset ja mahdolliset erityisruokavaliotoiveet sähköpostitse: helsinginakateemisetnaiset(at)gmail.com  25.2.2019 mennessä. Ideapajoja koskevat tiedustelut Satu Keiski-Toni puh. 040 505 1860.
Hyvä yhdistyksen jäsen, Sinua tarvitaan kehittämisessä. Tule mukaan ideoimaan ja luomaan uutta toimintaa Helsingin akateemisille naisille!

—————————————–

28.2.2019 klo 19.00 Kansallisteatteri: Kolme sisarta

Tervetuloa nauttimaan Paavo Westerbergin ohjaamasta esityksestä.  Kolme sisarta (1900) kertoo loputtomasta onnen ja merkityksen etsinnästä, arkisesta työstä ja haaveelliseen odotukseen haaskatusta elämästä sekä ihmisen kyvyttömyydestä tehdä ratkaisevia valintoja. https://kansallisteatteri.fi/esitys/kolme-sisarta/
Niin ohjaaja kuin näyttelijäjoukko ovat saaneet erinomaiset arviot sekä Ylen että Helsingin Sanomien arvosteluissa.

—————————————–

31.1.2019 klo 17-19 Kutsu Greenstepiin

Paikka: Keilaranta 5, 02150 Espoo (Keilaniemen metroasemalta kaksi minuuttia)
Hyvää alkanutta vuotta ja tervetuloa tutustumaan taloushallinnon ja HR-palveluita kasvuyrityksille tarjoavaan Greenstepiin. Yritys on erikoistunut talousohjauksen kehittämiseen, konsultointiin sekä arvopaperi- ja yrityskauppoihin.
Kasvuyrityksiin erikoistunut tilitoimisto on toiminut vuodesta 2010. Greenstep perustettiin, koska Suomesta puuttui kasvuyrityksiin erikoistunut palveluntarjoaja. Talousasioiden rinnalla esimiehiin kohdistuvat odotukset ovat moninaisia, eri tahoilta tulevia ja usein vaativia. Johtamisella ja esimiestyöskentelyllä on suora vaikutus henkilöstön innostumiseen, suoriutumiseen ja hyvinvointiin, joten esimiehellä tulee olla riittävä osaaminen, työkalut ja tuki tehtävän menestyksekkääseen hoitamiseen.
Greenstepin hallituksen puheenjohtaja Tore Teir kertoo Greenstepin valloittavan kasvutarinan. HR-liiketoiminnasta vastaava johtaja Kati Tuovinen alustaa naisjohtajuudesta. Kuulemme myös YAMK Minna Jyrkiäisen tekemän Helsingin Akateemiset Naiset ry:n jäsentutkimuksen tulokset.

—————————————–

25.11. klo 14 The Larks -yhtyeen konsertti ja jouluglögit

Lennä, oi aatos! – suomalaisia naissäveltäjiä
Paikka: Hakasalmen huvila, Mannerheimintie 13
The Larks -yhtyeen konsertissa kuullaan suomalaisten naissäveltäjien tuotantoa 1800-luvulta nykypäivään saakka. The Larks -yhtyeessä esiintyvät mezzosopraano Riikka Siltanen, pianisti Lotta Pettinen-Diaby, viulisti Katri Mustonen sekä alttoviulisti Anja Syvälähde.
Konserttiin on vapaa pääsy, vapaaehtoinen käsiohjelma 10 €. Museon pääsymaksu 12€/10€/Museokortti.
Konsertin jälkeen tervetuloa ravintola Manalaan jouluglögille. Manalassa on mahdollisuus nauttia hyvää Manalan ruokaa omakustanteisesti.

—————————————–
14.11. klo 17.00 Helsingin Akateemiset Naiset ry:n HANin vuosikokous

Paikka: Metropolia Ammattikorkeakoulun päärakennus
Bulevardi 31,1. krs. tila 113P, 00180 Helsinki

OHJELMA
17.00 HTM Maria Teikari esittelee Työelämä- ja naisverkosto Ompeluseuran.
17.30 Terveydenhoitaja (YAMK 12/2018) Mari Häkkinen kertoo Ikääntyneiden korkeastikoulutettujen naisten hyvinvointi -tutkimuksen tulokset.
18.00 Sääntömääräinen syyskokous

—————————————–

13.11. klo 11.00-11.45 Opastettu vierailu Toven Janssonin kotiateljeehen

Paikka: Ullanlinnankatu 1, 00101 Helsinki

Akateemisilla naisilla on ainutlaatuinen mahdollisuus vierailla Toe Janssonin kotiateljeessa Kaartinkaupungissa.

—————————————–

18.10. 2018 klo 16.30-18.30 Palvelumuotoilu eli palvelujen tuotekehitys

Paikka: Seurakuntien talo, Kolmas Linja 22 B kokoustila Silvennoinen 4.krs

Tutustumme palvelumuotoiluun eli tuotekehittelyyn, jonka kohteena ovat palvelut. Uusimpiin muotoilun menetelmiin ja käytännön innovaatioihin johdattelee projektipäällikkö, FM Eeva Salonen. Hän on suorittanut tuotekehityksen erikoisammattitutkinnon ja opiskelee innovaatiojohtamista Itä-Suomen yliopistossa Innovation managementin maisteritutkinnossa. Eeva on palvelumuotoilun edelläkävijä, ja naisverkosto Ompeluseuran Upea Ura -työelämäfestivaalin aktiivi.

Kuulemme, millaisia innovaatiohankkeita Helsingin seurakuntayhtymä on käynnistänyt eri puolilla kaupunkia, ja opimme, kuinka asiakkaiden kuulemisen ja palvelumuotoilun menetelmiä voi hyödyntää omassa järjestössä tai organisaatiossa. Kokeilemme palvelumuotoilua myös käytännössä simulaation avulla. Tarjolla on pientä iltapalaa.

—————————————–

10.10.2018 klo 15.00-18.30 Työn murros: uutta teknologiaa ja osaamista

Tekniskan sali, Eerikinkatu 2, 00100 Hki, 6. krs
OHJELMA
15.00 – 15.15 Tervetuloa: naiset ja työn maailma; YTT Jaana Kuusipalo, Tampereen yliopisto
15.15 – 15.45 Työn murros ja tasa-arvo; YTT Pasi Pyöriä, dosentti, sosiologian yliopistonlehtori,
Tampereen yliopisto
15.45 – 16.15 Naisten uusi osaaminen; Tutkimuspäällikkö Susanna Bairoh, Tekniikan akateemiset
16.15 – 16.45 Kahvitauko
16.45 – 17.15 Hoiva ja robotiikka; FT Jaana Parviainen, yliopistotutkija, Tampereen yliopisto
17.15 – 17.45   Itseohjautuvan työyhteisön mahdollisuudet; FT Jukka Surakka, Arcada / TkT Sami Jantunen, Lappeenrannan teknillinen yliopisto
17.45 – 18.15 Nainen johtajana suomalaisessa työelämässä; Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen
18.15 – 18.30 Loppukeskustelu; Yhdistysten edustajat

—————————————–

28.9.2018  klo 16.30 Opastettu vierailu Amos Rex -taidemuseoon

Oppaana toimii Helsingin Akateemiset Naiset ry:n hallituksen jäsen, MSc in Modern and Contemporary Art  Karita Kuusisto. 

Pääsymaksu 12 €/hlö, museokortilla ilmainen.

—————————————–

29.8. klo 17.30 Uusien jäsenten ilta Cafe Roasbergissa

Mikonkatu 13, 00100 Helsinki

Tervetuloa tutustumaan Helsingin Akateemiset Naiset ry:n uusiin ja vähän vanhempiin jäseniin sekä paikallisyhdistyksen että liiton (SANL) toimintaan!

Viime vuosina yhdistykseen on liittynyt kymmeniä uusia jäseniä ja hallitus järjestää perinteisen uusien jäsenten illan. Iltaan ovat tervetulleita niin pitkään yhdistyksessä toimineet kuin vasta viime aikoina liittyneet.

Tule nauttimaan elokuun illasta taideystävällisessä kahvilassa kaupungin sydämessä. Tarjolla lasi kuohuvaa ja pientä purtavaa.

Lämpimästi tervetuloa viihtymään ja verkostoitumaan!

—————————————–

7.6.2018  klo 16.30 HANin kevätretki Villa Kokkoseen

Lähtö Kiasman edestä klo 16.30, tilaisuus päättyy klo 20.30

Alvar Aallon mestariteos Villa Kokkonen valmistui Tuusulanjärven länsirannalle vuonna 1969 säveltäjä Joonas Kokkosen kodiksi. Elina Viitaila ja Antti A. Pesonen esittelevät taiteilijakotia Alvar Aallon ja Jean Sibeliuksen jalanjäljissä. Taiteilijakotikierros huipentuu isäntäparin loihtimaan konserttihetkeen, jossa Alvar Aalto 120 -juhlavuoden kunniaksi on luvassa kolme upeaa musiikkiesitystä.

Vierailu sisältää taiteilijakotikierroksen, konsertin, aterian ja kakkukahvit. Hinta Helsingin Akateemisten Naisten jäsenille 15 € ja muille 35 €.

—————————————–

5.6.2018 klo 16.30 WSOY:n kirjallinen kesäilta
Paikka: Werner & Jarl -kirjakauppa, Lönnrotinkatu 21, 00120 Helsinki
Ohjelma:
klo 16.30 tilaisuus alkaa
klo 16.45 Joni Skiftesvikin haastattelu
klo 16.55 kotimaisen kevään helmiä
klo 17.05 suomennetun kevään helmiä
klo 17.15 Oxen –dekkarisarja esittelyssä
klo 17.23 Esittelyssä Elena Ferranten kirjasarja
klo 17.30 ns. virallinen ohjelma päättyy
klo 18 tilaisuus päättyy
Tarjoamme myös pientä purtavaa ja juotavaa.

—————————————–
29.5.2018  klo 17.00-17.30 Opastettu tutustumiskäynti Nordean pankkimuseoon
Paikka: Aleksanterinkatu 36. B Nordean pankkimuseo sijaitsee Yhdyspankin vanhassa pankkitalossa, joka valmistui vuonna 1898. Pankkikonttori toimi siinä vuoteen 1936 saakka. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti, professori Gustaf Nyström, ja sen julkisivua koristaa kuvanveistäjä Walter Runebergin 11 korkokuvaa.120-vuotiaan Vanhan pankkitalon kunniaksi museossa on perusnäyttelyn lisäksi näyttely Gustaf Nyströmistä pankkiarkkitehtina. Perusnäyttelyssä on arkkitehtitoimisto Gesellius, Lindgren & Saarisen suunnittelman pankki-interiööri kalusteineen.

24.4.2018 klo 17 Lenita Airisto: Elämäni ja isänmaani
Paikka: Helsingin yliopiston kirjasto, Kaisa-talo, Fabianinkatu 30 (neuvotteluhuone 7062, 7. krs)

Bazar Kustannus Oy:n liiketoimintapäällikkö Kristina Forsström haastattelee Lenita Airistoa hänen omaelämäkertansa pohjalta.
Elämäni ja isänmaani kertoo itsenäisen Suomen taipaleesta sekä Lenita Airiston hämmästyttävän elämän käännekohdista, valinnoista ja ihmisistä. Mukana on niin Suomea puolustaneita ja rakentaneita suurmiehiä ja -naisia kuin suuria rakkauksiakin. Kirja sisältää runsaasti ennen julkaisematonta kuvamateriaalia.
”Tämä kirja on Suomen historiaa niin kuin olen sen kokenut. Se on elämäkertani niin kuin olen elämäni elänyt”, Lenita Airisto kiteyttää.
Kirjaa on tilaisuudessamme myös myynnissä tarjoushintaan 20 € (kortti tai käteinen) ja Lenita myös signeeraa kirjojaan.
Voit lähettää jo ennakkoon ilmoittautumisesi yhteydessä kysymyksiä Lenitalle haastattelun pohjaksi.
Ota ystäväsikin mukaan!

—————————————–

28.2.2018  klo 17-18 Reitzin säätiön taidemuseo
Tervetuloa tutustumaan Helsingin merkittävimpiin rakennuttajiin 1920-50-luvuilla kuuluneen Lauri Reitzin keräämiin taide- ja antiikkiesinekokoelmiin. Lauri Reitzin leski Maria Reitz säätiöi perheen omaisuuden ja säätiö on perustamisestaan lähtien kartuttanut kokoelmiaan. Säätiöllä on myös kansansivistystarkoitus, jota toteutetaan pitämällä museota auki yleisölle ja ryhmille. Tutustumme oppaiden johdolla suomalaisen maalaustaiteen historian merkkiteoksiin, ainutlaatuiseen antiikkihopeakokoelmaan sekä Meissenin ja Sevrésin posliiniesineisiin.  Museon alkuperäistä koti-ilmapiiriä kunnioittavat eri aikakausilta peräisin olevat antiikkihuonekalut. Auroras-toiminnasta.

—————————————–

13.12. 2017 klo 19 Kauneimmat joululaulut Temppeliaukion kirkossa

Tervetuloa nauttimaan joulun tunnelmasta!

Tapaaminen Temppeliaukion kirkon aulassa klo 18.45
Lutherinkatu 3, 00100 Helsinki

Tilaisuuden jälkeen Helsingin Akateemiset Naiset ry tarjoaa jäsenilleen glögit Ravintola Elitessä klo 20.15 –  Osoite: Hesperiankatu 22, 00100 Helsinki

—————————————–

Keskiviikko 29.11. klo 17-18.30 Vierailu varainhoitaja ja yksityispankki FIMiin

Tilaisuudessa kuullaan maailmantalouden näkymistä ja Pohjoismaiden ensimmäisestä tekoälyyn perustuvasta osakerahastosta.
Osoite on FIM, Pohjoisesplanadi 33 A, 4.krs, 00100 Helsinki

FIM Varainhoito 30 vuotta  –  toimitusjohtaja Teri Heilala

Maailmantalouden näkymät – jatkuuko positiivinen kehitys?  Pääekonomisti Timo Hirvonen

FIM Tekoäly Sijoitusrahasto – Pohjoismaiden ensimmäinen täysin tekoälyyn perustuva osakerahasto – sijoitusjohtaja Eelis Hein

FIM on vuonna 1987 perustettu suomalainen varainhoitaja ja yksityispankki. FIM on osa S-Pankki-konsernia ja vastaa konsernin varainhoitoliiketoiminnasta. FIM-yhtiöiden toiminta jakautuu kolmeen yhtiöön: FIM Varainhoito Oy:hyn, FIM Pääomarahastot Oy:hyn ja FIM Kiinteistö Oy:hyn. FIM Varainhoito tarjoaa varainhoitoa ja sijoitusrahastoja. FIM Pääomarahastot hoitaa vaihtoehtorahastoja ja FIM Kiinteistö toimii FIMin kiinteistöihin ja asuntoihin sijoittavien vaihtoehtorahastojen vastuunalaisena yhtiömiehenä.

—————————————–

Torstai 26.10.2017 klo 18.00 Helsingin Akateemiset Naiset ry:n vuosikokous

Paikka                Otava Oy, Uudenmaankatu 10, 00120 Helsinki

Ennen varsinaista vuosikokousta klo 17 – 18 tutustuminen Kustannusosakeyhtiö Otavaan ja kirjauutuuksiin

—————————————–

Keskiviikko 11.10. 2017 klo 17-19 uusien jäsenten ilta

Roberts Coffee Jugendissa Pohjoisesplanadi 10, 00100 Helsinki.

Tervetuloa tutustumaan Helsingin Akateemiset Naiset ry:n maailmaan, yhdistyksen toimintaan ja hallituksen jäseniin.

Viime vuosina yhdistykseen on liittynyt kymmeniä uusia jäseniä ja tänä syksynä hallitus on päättänyt järjestää uusien jäsenten illan. Iltaan ovat toki tervetulleita niin pitkään yhdistyksessa toimineet kuin vasta  viime aikoina liittyneet.

Jaamme tilaisuudessa myös arvokkaan Suomen Akateemisten Naisten  liiton historiateoksen Korkeasti koulutetut naiset.

Tule nauttimaan syysillasta ”kaupungin urbaanissa olohuoneessa”. Kävijät väittävät, että kahvila osaa valmistaa maailman parasta korvapuustia. Yhdistys tarjoaa jäsenilleen tervetulomaljat.

Samalla luomme silmäyksen jo 200 vuotta vanhaan Espan kaunottareen, arkkitehti Lars Sonckin suunnittelemaan uljaaseen jugendtilaan.

—————————————–

Tiistai 19.9.2017 klo 17.00 Tervetuloa Lapinlahden Lähteelle!

Kokoontuminen Lähteen kahvilassa,  Lapinlahdentie 1, 00180 Helsinki. Perille pääsee raitiovaunulla 8 Marian sairaalan pysäkiltä, busseilla 20x , 21BX ja 21V Länsiväylän bussipysäkiltä tai metrolla Ruoholahden asemalta.

Helsingin Akateemiset Naiset ry:n syksy käynnistyy Lapinlahden Lähteellä. Tapaamme Lähteen kahvilassa, jossa jokaisella mahdollisuus ostaa ja nauttia kahvilan antimia.

Oppaanamme toimii toimintaterapeutti, kirjoittaja ja joogaopettaja Katja Liuksiala. Klo 17.30 alkaen tutustumme niin kulttuurihistoriallisesti merkittävään sairaalarakennukseen kuin alueen historiaan.

Tule mukaan ja koe uusia kulttuurielämyksiä hyvässä seurassa!

—————————————-

7.6. klo 18-22 Helsingin Akateemiset Naiset ry 90 vuotta

Tervetuloa iloiseen kesäjuhlaan ravintola Uunisaareen.
—————————————-

15.5. klo 17.00 Vierailu Taidekoti Kirpilään

Paikka: Pohjoinen Hesperiankatu 7, 6.krs, 00260 Helsinki

Tervetuloa vierailulle taidekoti Kirpilään, joka on lääkäri Juhani Kirpilän (1931–1988) Suomen Kulttuurirahastolle lahjoittama koti. Näytteillä on Kirpilän keräämä suomalaisen taiteen kokoelma. Tutustumme tunnettujen taiteilijoiden teoksiin 1850-luvulta aina 1980-luvulle asti.

Helsingin akateemisia naisia opastaa FM Karoliina Arola, joka on erikoistunut Queer-opastukseen, vinoon näkökulmaan taiteen tulkinnassa. Teoksia tarkastellaan uusista, heteronormatiivisia perinteitä rikkovista näkökulmista.

Vierailun jälkeen voimme yhdessä siirtyä kahville Cafe TinTin Tangoon, Töölöntorinkatu 7.

—————————————–

26.4. klo 17.30-19 Virittäydy vappuun iloisesti laulaen!

Paikka: Kalevankatu 16 B (sisäpiha)

Tarjolla tippaleipiä ja simaa!

Helsingin Akateemiset Naiset ry järjestää Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi lauluiltoja.
Nyt vuorossa ovat keväiset sävelmät ja vappulaulut. Lauluillat ohjaa pianosäestyksin laulupedagogi, musiikkitieteen tutkija, mezzosopraano Riikka Siltanen.

—————————————–

Tiistai 7.3.2017 klo 17 – 19.30 Tervetuloa Mielenterveysseuraan!

Toivoa, iloa ja voimaa

Maistraatinportti 4 A, 7. krs, 00240 Helsinki
(Länsi-Pasila, raitiovaunu 7A)
Tarjolla pientä suolaista ja makeaa kahvin ja teen kera.Suomen Mielenterveysseura on maailman vanhin kansalaisjärjestö. Sen perustehtävä on mielenterveyden edistäminen ja ongelmien ehkäisy. Seura on perustettu vuonna 1897 ja juhlii tänä vuonna jo 120-vuotista taivaltaan.Johtaja Marjo Hannukkala esittelee meille seuran toimintaa ja ratkaisuja ihmisten hyvinvoinnista huolehtimisen tueksi. Mielenterveys on tärkeä osa ihmisen kokonaisterveyttä.  Asiantuntija Maarit Lassander opastaa ajankohtaiseen mindfulness-taitojen opetteluun. Kuulemme myös kuvatyöskentelystä Vennyn ja Eeron ihanilla taidekuvilla

—————————————–

2.2.2017 Vierailu Suomen Kansallisoopperaan ja Georges Bizetin esitykseen Carmen

Tutustuminen oopperataloon klo 17.00 alkaen ja illan esitys klo 19.00.

Helsingin Akateemiset Naiset ry:n juhlavuosi käynnistyy lumoavilla hetkillä oopperassa. Jäsenillä on mahdollisuus tutustua KANSALLISOOPPERAN toimintaan ja oopperataloon klo 17 – 18. Kiertokäynnin jälkeen näemme Georges Bizetin oopperan CARMEN klo 19.00 – 22.15.

Sitovat ilmoittautumiset helsinginakateemisetnaiset(at)gmail.com. Tilaisuuden hinta on jäsenille 30 euroa, joka sisältää oopperalipun 2. rivillä, tutustumisen oopperataloon ja väliaikatarjoilun parvilämpiössä. Paikkoja on rajoitetusti.

—————————————–
14.12. klo 18.00 Helsingin Akateemisten Naisten pikkujouluilta

Tapaaminen Helsingin Kaupunginmuseon ala-aulassa Aleksanterinkatu 16, 00170 Helsinki klo 18.

Ravintola SUNN klo 19.00 Aleksanterinkatu 26, 2. krs, 00170 Helsinki

Pikkujouluilta käynnistyy yhteisin joululauluin Helsingin Kaupunginmuseon ala-aulassa.
(Ohjelmanmuutos Katajanokan Altaan remontin takia)

HelsinkiIllalliselle siirrymme klo 19 mennessä Ravintola SUNNiin.

—————————————–
16.10. klo 16.00-17.30 Vierailu Työeläkevakuuttajat Telaan
Tela on lakisääteistä työeläketurvaa hoitavien työeläkevakuuttajien etujärjestö. Kuulemme Telan toimitusjohtajan Suvi-Anne Siimeksen vinkkejä miksi ja mistä näkökulmista naisen kannattaa miettiä eläkettään jo työuransa aikana. Saamme myös kuulla, miten eläke-eroja voitaisiin kaventaa entisestään naisten ja miesten välillä.

—————————————–
12.10. klo 17 Vierailu Naisen Aavaan

Kuulemme aiheesta NAISEN AIVOTERVEYS. Paikka: Lääkärikeskus Aava, Kamppi

—————————————–
22.9. klo 18-20 Naiset ja kulttuurin muutos Ugandassa

Tervetuloa Helsingin Akateemiset Naiset ry:n ja Töölön seurakunnan yhdessä järjestämään tilaisuuteen. Paikkana on Töölön kirkko, Topeliuksenkatu 4.

—————————————–
25.8. 2016 klo 18.00 Vierailu Mafka & Alakoski Lasigalleriaan
Osoite: Iso Roobertinkatu 19
Tilaisuus on maksuton
Tervetuloa tutustumaan pieneen lasipajaan, Mafka & Alakoski Lasigalleriaan. Se on Suomessa ainoa, joka on keskittynyt ja erikoistunut yksinomaan lasitaiteeseen. Uusi galleria haluaa raivata tilaa nykytaiteelle. Tilaisuudessa saamme tutustua Marja Hepo-ahon ja Kari Alakosken ponnisteluihin suomalaisen lasitaiteen eteen.

—————————————–
16.6.2016 klo 17.30 Illallisristeily pianomusiikin säestyksellä

Paikka: Kauppatori, Vanhan Kauppahallin takana sijaitseva laituri
Osallistumismaksu 10 €
Helsingin Akateemiset Naiset ry tarjoaa jäsenilleen illallisristeilyn kauniissa saaristomaisemissa tunnelmallisen ja korkeatasoisen pianomusiikin parissa!
Huipputaitava ja monipuolinen pianotaiteilija Janne Maarala viihdyttää laivalla yleisöä. Kesän musiikillinen menu koostuu elokuvamusiikin klassikoista, suurten viihdesäveltäjien helmistä, Sibeliuksen ja Merikannon sävellyksistä, ikimuistoisista valsseista ja tangoista sekä jazzmusiikista.

—————————————–
18.4.2016 klo 17.00 Pääkaupunkiseudun akateemisten naisten After Work –tapahtuma
Tilaisuuden alustus: tietokirjailija Liisa Liimatainen. Keskustelussa mukana myös prof., oikeushammaslääkäri Helena Ranta. Paikka: Freda 39 C 22, 00120 Helsinki (Naisjärjestöjen keskusliiton kokoustila, 2.krs)
YLE:n ulkomaankirjeenvaihtajana työskennellyt tietokirjailija Liisa Liimatainen kertoo kokemuksistaan toimittajana ja kirjailijana Lähi-Idän maissa. Ajankohtainen katsaus tuo esille myös Euroopan tapahtumat viime viikkoisten iskujen valossa. Keskustelijana on mukana myös professori, oikeushammaslääkäri Helena Ranta.

—————————————–
9.3.2016 klo 17.00 Vierailu Marttaliitossa: Elämä on parasta itse tehtynä

Paikka: Lapinlahdenkatu 3 A, 6. krs, 00180 Helsinki.
Tilaisuus on akateemisille naisille maksuton.
Toiminnanjohtaja, päätoimittaja TM Marianne Heikkilä kertoo Marttojen monipuolisesta toiminnasta ja siitä miten Marttaliitto on uudistunut ja kasvanut juuriaan unohtamatta.
—————————————–
17.2.2016 klo 16-18 Naiset yrittävät Suomen nousuun –seminaari
Paikka: Pikkuparlamentin auditorio (Arkadiankatu 3, Helsinki)
Tervetuloa Eduskunnan naisverkoston ja Suomen Akateemisten Naisten Liiton naisyrittäjäseminaariin!
Tänään puhutaan paljon yrittäjyydestä, mutta onko se todellinen vaihtoehto akateemiselle naiselle toteuttaa unelmaansa, työllistyä ja työllistää muitakin. Miten yliopisto valmentaa siihen? Moni saattaa uskaltaa vielä perustaa yrityksen, mutta uskaltaako laajentaa sitä. Mikä on naisyrittäjän sosiaaliturva, uskaltaako hän hankkia lapsia? Tule keskustelemaan aiheesta poliittisten päättäjien ja asiantuntijoiden kanssa
—————————————–
16.2.2016 klo 16.30 – 18 Sinebrychoffin taidemuseo: Venäläisen taiteen mestarit Aivazovista Repiniin
Opastettu vierailu on akateemisille naisille maksuton.
Osoite: Bulevardi 40, 00120 Helsinki
Näyttely esittelee monipuolisesti 1800-luvun venäläistä taidetta romanttisista näkymistä aina henkilökuvien elävään realismiin. Esillä on muun muassa taiturimaisia merimaalauksia, maalaiselämän seesteisiä tunnelmia, satuaiheita ja muotokuvia. Teoksia on esillä noin kolmeltakymmeneltä taiteilijalta suomalaisista taidekokoelmista, mukana myös ensimmäistä kertaa julkisesti esiteltäviä teoksia yksityisistä kokoelmista

Puheenjohtajan joulukirje

Hyvät Helsingin Akateemiset Naiset ry:n jäsenet!
 
Ja niin joulu joutui…


Yhdistyksemme toiminnallinen vuosi huipentui Ylioppilaskunnan Laulajien joulukonserttiin 10.12. Konsertin tunnelma viipyilee mielessä kirjettä kirjoittaessani. Torstaina 19.12. on vuoden viimeinen tapahtuma, HAN:n ja Maria Akatemian yhteisen Sukupolvet kohtaavat-hankkeen mentorien tapaaminen. Tervetuloa mentoritapaamiseen ja osallistumaan toimintaryhmiin kevätkaudella! 

Toteutimme Viihdy, verkostoidu ja vaikuta ajatuksilla jäsenistön edellisessä vuosikokouksessa hyväksymää toimintasuunnitelmaa 2019. Kansallisteatterissa koimme Kolme sisarta -näytöksen, vierailimme yrityksissä mm. Green Step, Nooa-säästöpankki ja Finlayson ja tutustuimme Aalto-yliopiston koulutusohjelmiin, arkkitehtuuriin sekä taidekokoelmiin.  

Yhdistyksen kesäretki oli tällä kertaa kansainvälinen viikonloppuretki Pietariin. Kaksitoista yhdistyksen toimijaa tapasivat Pietarin Eurooppa-yliopiston dekaanin, Venäjän akateemisten naisten liiton kansainvälisten asioiden koordinaattorin ja Pietarin kolmannen sektorin resurssikeskuksen aktiiveja naisasiantuntijoita. Tapaamisten lomaan ohjelmaan mahtui asiantuntevan oppaan johdolla tutustuminen Eremitaasiin ja jokiristeily Neva-joella. Kokemuksen innostamina päätimme tehdä kansainvälisestä retkestä perinteen.
Pääkaupunkiseudun akateemisten naisten yhdistykset järjestivät toisen kerran liiton Työn murros -seminaarisarjan seminaarin. Tilaisuus toteutui teemalla Työn murros ja muuttuva hoivatyö Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla ja mukana oli noin sata aktiivisesti keskustellutta osallistujaa. 

Vauhdikkaan vaalivuoden tilaisuuksiin, vaalipaneeleihin ja tapahtumiin osallistuimme naisjärjestöjen ja yhteistyötahojen kanssa. Näistä esimerkkejä ovat Naisjärjestöjen Keskusliiton #metoo-paneelikeskustelu, eduskuntavaalitilaisuus Metropoliassa, NJKL ja Eurooppanaisten EU-parlamenttivaalipaneeli.  

Keväällä Miina Sillanpää -säätiön kanssa toteutettujen ideapajojen tuotoksien pohjalta aloitimme syyskaudella Sukupolvet kohtaavat -hankkeen yhteistyössä Maria Akatemian kanssa. Viidestä hankkeen suunnitelmaan sisältyvästä toiminnallisesta ryhmästä kaksi käynnistyi. Liikunta ja terveys -ryhmä laati Allas Sea Poolissa suunnitelman ja aikataulun keväälle 2020. Seuraavat kehon hyvinvointiin paneutuvan ryhmän kokoontumiset ovat 16.1., 13.2., 12.3. ja 23.4.2020. Toinen toiminnallinen ryhmä, Näkymättömästä näkyväksi, kokoontui Sofianlehdon toimintakeskuksessa. Kolmea ryhmää viritellään käynnistymään vuodenvaihteen jälkeen. Kaikki ohjaamisesta ja ryhmistä kiinnostuneet kokoontuvat yhteisen pöydän ääreen 14.1., 11.2., 10.3., 21.4. ja 19.5.2020.

Yhdistyksen toimintavuosi 2020 saa taiteellisen lähdön. Perjantaina 24.1. klo 18:00 tutustumme Helene Schjerfbeckin Maailmalta löysin itseni -näyttelyyn Ateneumissa.

Espoo-Kauniaisten, Helsingin ja Vantaan akateemisten naisten yhdistykset järjestävät yhteisvoimin keskustelutilaisuuksien sarjan 2020 aikana. Keväällä 11.2., 10.3, 7.4. ja 12.5. keskustelujen teema on Naiset ja ilmastonmuutos. Keskusteluja virittävät asiantuntijoiden lyhyet alustuspuheenvuorot. Syyskaudella pääteemana keskustelutilaisuuksissa, 8.9., 13.10., 10.11. ja 8.12. on Naiset, työelämä ja tasa-arvo. Keskustelutilaisuudet järjestetään Helsingin keskustassa mm. Oodi-kirjaston tiloissa ja Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla.

Yhdistyksen jäsentiedotteissa, kotisivuilla ja Facebook-sivuilla kerrotaan tulevista tapahtumista tarkemmin.
Marraskuisessa vuosikokouksessa yhdistyksen hallitus täydentyi uusilla jäsenillä. Hallitukseen valittiin Jaana Kuusipalo-Määttä, Jenni Labarthe Terttu Utriainen, Riikka Vacker  ja Hulya Yuksel. Hallituksessa jatkavat Kaisa Hautsalo-Perälä, Seija Lehtonen, Elina Saikkonen ja sekä puheenjohtajana Leea Paija.

Kutsumme sinut mukaan tapahtumiin ja osallistumaan toiminnallisiin ryhmiin. Osallistumalla voit kehittää toimintaamme sinua kiinnostavaan, hyvinvointiasi lisäävään ja koulutettujen naisten asemaa vahvistavaan suuntaan!
Lämminhenkistä joulua ja valoisaa vuotta 2020!

Leea Paija, puheenjohtaja
    
Kuva: Vuosikokouksen 2019 osallistujia Metropolian aulassa