Skip to Content

21.-24.6. Rooma: UWEn vuosikokous ja konferenssi

University Women of Europe, UWEn vuosikokous ja STEM-aiheinen konferenssi järjestetään iki-ihanassa Roomassa. Ilmoittautuminen on avattu, ja tarjoushinta on voimassa 3.3. saakka. Tarkemmat tiedot UWEn verkkosivuilta https://uweboard.wordpress.com. Lähde mukaan viihtymään, verkostoitumaan ja vaikuttamaan!

27.2. klo 16-18 Vierailu Otavaan

Ekanin jäsenillä on tilaisuus vierailla kustantaja Otavalla 27.2. klo 16-18. Tapaamme Otavalla kirjalija Anna Rimpelän, joka kertoo esikoiskirjastaan ”Pitkään meni ihan hyvin”. Lisäksi saamme tutustua muuhun Otavan tuotantoon ja ostaa kirjojaan 50% alennuksella!

Otava tarjoaa osallistujille kahvit. Ilmoittautukaa Heidi Pihlatielle (hpihlatie(at)gmail.com) 16.2. 2018 mennessä. Otavan osoite on Uudenmaankatu 10, Helsinki.

Myös HANin jäsenet ovat tervetulleita mukaan!

Puheenjohtajan kevätkirje

Talvi ehti tavoittaa meidät ennen kuin se lähes samaan aikaan taittuu kohti kevättä. Helsingin Akateemiset Naiset ry:n hallitus, jossa on puolet edellisen kauden jäseniä ja puolet uusia voimia, on pitänyt ensimmäisen kokouksensa. Järjestäytymisen lisäksi tarkensimme kokouksessa vuoden toimintasuunnitelmaa tapahtumatasolle.

Yhdistyksen toimintalupauksen mukaan tarjoamme toiminta-alustan ja verkostoitumismahdollisuuksia toimintaryhmille liittyypä ryhmien toiminta koulutettujen naisten yhteiskunnalliseen asemaan vaikuttamiseen tai monipuoliseen kulttuurin harrastamiseen.
Paija
Meille yhdistyksen toimintaa suunnitteleville ja toteuttaville on ensiarvoisen tärkeää olla tietoisia siitä, mitä jäsenet toiminnaltamme odottavat. Tämän toimintavuoden aikana saamme opinnäytetöiden avulla tietoa jäsenistömme odotuksista ja erityisesti ikääntyneiden akateemisten naisten hyvinvoinnista ja toiveista.

Tutkimustieto auttaa kohdentamaan toimintamme suuntaa ja vahvistaa verkostoitumistamme samojen teemojen parissa toimivien järjestöjen kanssa.

Kattojärjestömme SANL ja muut naisjärjestöt nostavat vuoden aikana esiin työelämän ennakoidun murroksen seminaareissa ja tapahtumissa. Yhdistyksemme on mukana hahmottamassa akateemisesti koulutettujen naisten työelämän tulevaisuudenkuvaa.

Edellä kuvaamaani toimintaan kutsumme kaikkia yhdistyksen jäseniä ja akateemisesti koulutettuja naisia. Tervetuloa mukaan tapahtumiin, tilaisuuksiin ja toimintaryhmiin!

Leea Paija
puheenjohtaja

6.4. Savoy-teatteri: Veijo Balzarin juhlakonsertti

”Linnuntietä taivaaseen” -produktio tuo Helsinkiin kansainvälisten klassikkojen neljä vuodenaikaa (liput 25 €)
Lippuvaraukset 6.3. mennessä helsinginakateemisetnaiset(at)gmail.com

28.2. klo 17-18 Reitzin säätiön taidemuseo

Paikka: Apollonkatu 23 B 64, 00100 Helsinki

Reitz

Tervetuloa tutustumaan Helsingin merkittävimpiin rakennuttajiin 1920-50-luvuilla kuuluneen Lauri Reitzin keräämiin taide- ja antiikkiesinekokoelmiin. Lauri Reitzin leski Maria Reitz säätiöi perheen omaisuuden ja säätiö on perustamisestaan lähtien kartuttanut kokoelmiaan. Säätiöllä on myös kansansivistystarkoitus, jota toteutetaan pitämällä museota auki yleisölle ja ryhmille. Tutustumme oppaiden johdolla suomalaisen maalaustaiteen historian merkkiteoksiin, ainutlaatuiseen antiikkihopeakokoelmaan sekä Meissenin ja Sevrésin posliiniesineisiin.  Museon alkuperäistä koti-ilmapiiriä kunnioittavat eri aikakausilta peräisin olevat antiikkihuonekalut. Auroras-toiminnasta.

Ilmoittautumiset 21.2.2018 mennessä helsinginakateemisetnaiset(at)gmail.com tai Satu Keiski-Toni puh. 040 505 1860.

 

8.3. Naisten päivän juhla

Puheenjohtajan joulukirje

Niin vain vuosi 2017 on jo melkein joulussa. 100 vuotta Suomen itsenäisyyttä on takana ja sadasensimmäinen itsenäisyysvuosi alkanut. Helsingin Akateemiset Naiset juhli 90 toimintavuottaan kesäkuussa Helsingin Uunisaaressa.  Itsenäisyyden juhlinnassa ylistettiin tasa-arvoa ja koulutuksen merkitystä. Molemmat akateemisten naisten vuosikymmenten aikana ajamia asioita.  Ilman noita ominaisuuksia Suomi tuskin olisi kehittynyt nykyaikaiseksi hyvinvointiyhteiskunnaksi. Onnea Suomi ja onnea Helsingin Akateemiset Naiset!

Leea Paija ja Helena Hiila-O'Brien

Leea Paija ja Helena Hiila-O’Brien

Tänä syksynä olen luopunut kahdesta minulle tärkeästä asiasta. Keskustassa yli kaksikymmentä vuotta asuneena otin ja muutin lähemmäs luontoa, Lauttasaareen.  Kahvilat, elokuvat, konsertit, jne.  olivat keskustassa vain kävelymatkan päässä. Vaikken niissä niin paljon käynytkään jo tietoisuus siitä, että voisin koska tahansa vain pistäytyä sisään on olut tärkeää. Mutta sitten aloin yhä enemmän kaipaamaan luontoa, että ikkunastani näkisin puita tiiliseinän sijasta, että voisi käydä aamukävelyllä metsässä kivikatujen sijasta, että olisipa parveke ja näkisinpä merta. Täällä nyt olen, joka aamu tarkistan vieläkö joutsen ui läheisellä merenlahdella. Keskustan ilot ovat bussi- /metromatkan takana.

Helsingin Akateemisten Naisten puheenjohtajana olen ollut neljä vuotta ja tänä syksynä luovuin tehtävästä. Satuin puheenjohtajaksi aikana, jolloin yhdistys sai suuren perinnön ja siitä johtuvan mahdollisuuden kehittää toimintaansa. Perinnön vastaanottaminen oli monimutkainen prosessi. Samoin omaisuuden realisoiminen järkevään muotoon vaati aikaa, työtä ja osaamista. Päätimme palkata asiamiehen, Satu Keiski-Tonin hoitamaan käytännön järjestelyjä. Samalla siirryimme toimintamalliin, jossa osa yhdistyksen hallinnollisesta työstä siirrettiin ammattilaisen tehtäväksi. Uusi hallitus päättää miltä osin tätä järjestelyä on syytä jatkaa.

Sadulle suuri kiitos erinomaisesti tehdystä työstä: Perinnön järjestely on nyt saatettu loppuun. Huoneisto myyty ja varat sijoitettu kilpailutuksen jälkeen varainhoitoyhtiö FIM:iin, toivottavasti turvallisesti ja tuloa tuottavasti. Norko – Turjan Rahastolle on vahvistettu säännöt ja perustettu hoitokunta. Sääntöjen mukaan tuottoa ja sääntöuudistuksen jälkeen myös pääomaa on mahdollista käyttää jäsenistön parhaaksi ja ikääntyneiden naisten hyvinvointia tukevalla tavalla. Näin kaikenikäiset yhdistyksen jäsenet voisivat saada iloa ja hyötyä perinnöstä. Jatkossakin on syytä muistaa, että testamentin tahtona oli ”vanhainkotirahasto”. Vaikka vanhainkodin perustaminen ei ole enää tarpeellista eikä mahdollistakaan on toiminnassa huomioitava erityisesti ikääntyneet naiset. Se voidaan tehdä yhteistyössä muiden järjestöjen tai säätiöiden kanssa, joilla on osaamista ja kokemusta ikääntyneiden palveluista.

Miten HAN voisi parhaiten tuottaa hyvinvointia ja iloa kaikenikäisille jäsenilleen, vieläpä niin, että eri-ikäiset ja eri koulutus- ja työtaustoista tulevat jäsenet voisivat kokea HAN:n omakseen? Mitä minä olen saanut HAN:lta? Olen voinut tutustua mm. Kirpelän taidekotiin, kuulla asiantuntijoiden selvitystä maailmantaloudesta, laulaa yhdessä maakuntalauluja, saada selkoa eläkejärjestelmän kestävyydestä, tutustua Lapinlahden sairaalan tiloissa tapahtuvaan monipuoliseen toimintaan, osallistua Aateemiset naiset yrittäjinä -seminaariin, jne. Olen myös saanut tutustua mielenkiintoisiin, aktiivisiin naisiin, jotka ovat mukana tasa-arvoa edistävässä toiminnassa. Minusta juuri tässä on HAN:n lisäarvo, olla alustana yhteyksien luomisessa. Naisten keskinäisessä ja organisaatioiden välisessä. Minä liityin Akateemisiin naisiin työurani loppumetreillä. Puheenjohtajuus muodosti ikään kuin pehmeän laskun eläkkeelle siirtymiseen. Vielä oli jotain ”tähdellistä tekemistä” lastenlasten hoidon lisäksi. HAN:n puheenjohtajuus ei ole aina ollut helppoa, mutta mielenkiintoista se on ollut joka hetki.

Nyt taas elämäni on muuttumassa. Tulen olemaan vuosittain jonkin aikaa ulkomailla. Sitähän jo harjoittelin viime vuonna. Silloin itselleni tuli selväksi, että en voi hoitaa HAN:n puheenjohtajan kaltaista luottamustehtävää etätyönä.

Syyskokouksessa HAN:n varapuheenjohtaja, FM Leea Paija valittiin uudeksi puheenjohtajaksi. Saimme erinomaisen puheenjohtajan, aktiivin tasa-arvoihmisen, joka on toiminut mm. Naisjärjestöjen keskusliiton hallituksessa.  Toivotan onnea ja menestystä Leealle ja uudelle hallitukselle sekä HAN:lle kokonaisuudessaan.

Lopuksi ote Anna-Maija Raittilan runosta:

Muutamme, hyvästejä emme heitä.
Vain eri suuntiin kulkee vanha tiemme
Ja kaiken mikä siunannut on meitä,
Me huomaamatta mukanamme viemme…

Hyvää ja rauhallista joulua sekä onnea vuodelle 2018!

Helena

Helsingin Akateemiset Naiset ry:n hallitus 2018:
FM Leea Paija, puheenjohtaja
YTM Heini Ahlberg
KL Marjo Hannukkala
VTM Eija Kalliala
KTM Kirsi Kausamo
FM Raija Koistinen
MSc Karita Kuusisto
YTM Anna Kärkkäinen
VTL, FM Seija Lehtonen
VTT Karoliina Nivari

VTM Satu Keiski-Toni, asiamies, hallinto ja Norko-Turjan rahasto

HANin vuosikokous: Leea Paijasta uusi puheenjohtaja

Leea Paija ja Helena Hiila-O'Brien

Leea Paija ja Helena Hiila-O’Brien

Helsingin Akateemiset Naiset ry:n 26.10. pidetyssä vuosikokouksessa valittiin uudeksi puheenjohtajaksi Leea Paija, joka aloittaa vuoden 2018 alussa, kun Helena Hiila-O’Brien jättää neljän vuoden toimintakauden jälkeen yhdistyksen puheenjohtajuuden.

Hallitus vahvistui viidellä uudella jäsenellä: Eija Kalliala, Seija Lehtonen, Karita Kuusisto, Heini Ahlberg ja Karoliina Nivari.

Vanhoina jäseninä jatkavat Marjo Hannukkala, Kirsi Kausamo, Raija Koistinen ja Anna Kärkkäinen.

Onnea uudelle hallitukselle!

Kiitos innokkaasta osallistumisesta ja kiitos Otavalle mielenkiitoisesta vierailusta.

Kokous1

 

Kokous2

WSOY:n Dekkarifestivaalin ennakkolaukaus 15.9. klo 17-17.30

Paikka: Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus (Kaisaniemenkatu 10, Helsinki)

Tilaisuus keskittyy vankasti unkarilaisen kirjailijan Vilmos Kondorin Budapest noir -rikosromaanisarjaan ja Ville Kaarnakarin historiallisiin sota-trillereihin, joissa fiktio ja fakta sekoittuvat toisiinsa.

Ohjelma koostuu Vilmos Kondorin tuotantoon perehtyneen toimittajan Veli-Pekka Leppäsen ja kirjailija Ville Kaarnakarin keskustelusta aiheesta Kun luemme romaania, luemmeko samalla kertomusta reaalihistoriasta?

ilmoittautumiset sähköpostiosoitteeseen dekkari(at)kirja.fi siten, että kirjoitatte osoitekenttään otsikoksi ”Kondor”. Mukaan mahtuu 70 ensimmäistä ilmoittautunutta.

SANL:n vuosikokous Tampereella 21.10.2017

Vuosikokoukseen ilmoittautuminen on avoinna 1.8.-7.10.2017. Hallitusehdokkaat on nimettävä 1.9.2017 mennessä. Voit ilmoittautua kokoukseen täällä. Kokouspaketin hinta on 22.9. mennessä ilmoittautuneille 33 euroa ja illalliskortti 60 euroa. Lue lisää.

Jos olet kiinnostunut Akateemisten Naisten vaikuttamistyöstä ja toiminnan kehittämisestä, pyydä paikallisyhdistystäsi nimeämään sinut ehdokkaaksi Liiton  hallitukseen. Lue lisää.