Skip to Content

Syyskaudelle suunniteltua ohjelmaa

Vierailu Kansallisgallerian konservointiin

Vierailu Tove Jansson museoon Helsingissä

29.8. klo 17.30-19.30 Tervetulotapaaminen uusille jäsenille

Paikka: Kahvilaravintola Roasberg Mikonkatu 13

29.5. klo 17.00-17.30 Opastettu tutustumiskäynti Nordean pankkimuseoon

Paikka: Aleksanterinkatu 36. B

PYP

Nordean pankkimuseo sijaitsee Yhdyspankin vanhassa pankkitalossa, joka valmistui vuonna 1898. Pankkikonttori toimi siinä vuoteen 1936 saakka. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti, professori Gustaf Nyström, ja sen julkisivua koristaa kuvanveistäjä Walter Runebergin 11 korkokuvaa.

120-vuotiaan Vanhan pankkitalon kunniaksi museossa on perusnäyttelyn lisäksi näyttely Gustaf Nyströmistä pankkiarkkitehtina. Perusnäyttelyssä on arkkitehtitoimisto Gesellius, Lindgren & Saarisen suunnittelman pankki-interiööri kalusteineen.

Ilmoittautuminen ma 21.5. mennessä helsinginakateemisetnaiset@gmail.com

7.6. klo 16.30 HANin kevätretki Villa Kokkoseen

Lähtö Kiasman edestä klo 16.30, tilaisuus päättyy klo 20.30
Alvar Aallon mestariteos Villa Kokkonen valmistui Tuusulanjärven länsirannalle vuonna 1969 säveltäjä Joonas Kokkosen kodiksi. Elina Viitaila ja Antti A. Pesonen esittelevät taiteilijakotia Alvar Aallon ja Jean Sibeliuksen jalanjäljissä. Taiteilijakotikierros huipentuu isäntäparin loihtimaan konserttihetkeen, jossa Alvar Aalto 120 -juhlavuoden kunniaksi on luvassa kolme upeaa musiikkiesitystä.
Vierailu sisältää taiteilijakotikierroksen, konsertin, aterian ja kakkukahvit. Hinta Helsingin Akateemisten Naisten jäsenille 15 € ja muille 35 €. Ilmoittautumiset 7.5. mennessä:  helsinginakateemisetnaiset@gmail.com
Villa3  Villa2Villa1

21.-24.6. Rooma: UWEn vuosikokous ja konferenssi

University Women of Europe, UWEn vuosikokous ja STEM-aiheinen konferenssi järjestetään iki-ihanassa Roomassa. Ilmoittautuminen on avattu, ja tarjoushinta on voimassa 3.3. saakka. Tarkemmat tiedot UWEn verkkosivuilta https://uweboard.wordpress.com. Lähde mukaan viihtymään, verkostoitumaan ja vaikuttamaan!

24.4. klo 17 Lenita Airisto: Elämäni ja isänmaani

Paikka: Helsingin yliopiston kirjasto, Kaisa-talo, Fabianinkatu 30 (neuvotteluhuone 7062, 7. krs)

LenitaBazar Kustannus Oy:n liiketoimintapäällikkö Kristina Forsström haastattelee Lenita Airistoa hänen omaelämäkertansa pohjalta.

Elämäni ja isänmaani kertoo itsenäisen Suomen taipaleesta sekä Lenita Airiston hämmästyttävän elämän käännekohdista, valinnoista ja ihmisistä. Mukana on niin Suomea puolustaneita ja rakentaneita suurmiehiä ja -naisia kuin suuria rakkauksiakin. Kirja sisältää runsaasti ennen julkaisematonta kuvamateriaalia.

”Tämä kirja on Suomen historiaa niin kuin olen sen kokenut. Se on elämäkertani niin kuin olen elämäni elänyt”, Lenita Airisto kiteyttää.

Kirjaa on tilaisuudessamme myös myynnissä tarjoushintaan 20 € (kortti tai käteinen) ja Lenita myös signeeraa kirjojaan.

Voit lähettää jo ennakkoon ilmoittautumisesi yhteydessä kysymyksiä Lenitalle haastattelun pohjaksi.

Ota ystäväsikin mukaan!

Ilmoittautumiset 16.4.2018 mennessä helsinginakateemisetnaiset(at)gmail.com. Paikkoja on rajoitetusti, max 50.

Puheenjohtajan kevätkirje

Talvi ehti tavoittaa meidät ennen kuin se lähes samaan aikaan taittuu kohti kevättä. Helsingin Akateemiset Naiset ry:n hallitus, jossa on puolet edellisen kauden jäseniä ja puolet uusia voimia, on pitänyt ensimmäisen kokouksensa. Järjestäytymisen lisäksi tarkensimme kokouksessa vuoden toimintasuunnitelmaa tapahtumatasolle.

Yhdistyksen toimintalupauksen mukaan tarjoamme toiminta-alustan ja verkostoitumismahdollisuuksia toimintaryhmille liittyypä ryhmien toiminta koulutettujen naisten yhteiskunnalliseen asemaan vaikuttamiseen tai monipuoliseen kulttuurin harrastamiseen.
Paija
Meille yhdistyksen toimintaa suunnitteleville ja toteuttaville on ensiarvoisen tärkeää olla tietoisia siitä, mitä jäsenet toiminnaltamme odottavat. Tämän toimintavuoden aikana saamme opinnäytetöiden avulla tietoa jäsenistömme odotuksista ja erityisesti ikääntyneiden akateemisten naisten hyvinvoinnista ja toiveista.

Tutkimustieto auttaa kohdentamaan toimintamme suuntaa ja vahvistaa verkostoitumistamme samojen teemojen parissa toimivien järjestöjen kanssa.

Kattojärjestömme SANL ja muut naisjärjestöt nostavat vuoden aikana esiin työelämän ennakoidun murroksen seminaareissa ja tapahtumissa. Yhdistyksemme on mukana hahmottamassa akateemisesti koulutettujen naisten työelämän tulevaisuudenkuvaa.

Edellä kuvaamaani toimintaan kutsumme kaikkia yhdistyksen jäseniä ja akateemisesti koulutettuja naisia. Tervetuloa mukaan tapahtumiin, tilaisuuksiin ja toimintaryhmiin!

Leea Paija
puheenjohtaja

Puheenjohtajan joulukirje

Niin vain vuosi 2017 on jo melkein joulussa. 100 vuotta Suomen itsenäisyyttä on takana ja sadasensimmäinen itsenäisyysvuosi alkanut. Helsingin Akateemiset Naiset juhli 90 toimintavuottaan kesäkuussa Helsingin Uunisaaressa.  Itsenäisyyden juhlinnassa ylistettiin tasa-arvoa ja koulutuksen merkitystä. Molemmat akateemisten naisten vuosikymmenten aikana ajamia asioita.  Ilman noita ominaisuuksia Suomi tuskin olisi kehittynyt nykyaikaiseksi hyvinvointiyhteiskunnaksi. Onnea Suomi ja onnea Helsingin Akateemiset Naiset!

Leea Paija ja Helena Hiila-O'Brien

Leea Paija ja Helena Hiila-O’Brien

Tänä syksynä olen luopunut kahdesta minulle tärkeästä asiasta. Keskustassa yli kaksikymmentä vuotta asuneena otin ja muutin lähemmäs luontoa, Lauttasaareen.  Kahvilat, elokuvat, konsertit, jne.  olivat keskustassa vain kävelymatkan päässä. Vaikken niissä niin paljon käynytkään jo tietoisuus siitä, että voisin koska tahansa vain pistäytyä sisään on olut tärkeää. Mutta sitten aloin yhä enemmän kaipaamaan luontoa, että ikkunastani näkisin puita tiiliseinän sijasta, että voisi käydä aamukävelyllä metsässä kivikatujen sijasta, että olisipa parveke ja näkisinpä merta. Täällä nyt olen, joka aamu tarkistan vieläkö joutsen ui läheisellä merenlahdella. Keskustan ilot ovat bussi- /metromatkan takana.

Helsingin Akateemisten Naisten puheenjohtajana olen ollut neljä vuotta ja tänä syksynä luovuin tehtävästä. Satuin puheenjohtajaksi aikana, jolloin yhdistys sai suuren perinnön ja siitä johtuvan mahdollisuuden kehittää toimintaansa. Perinnön vastaanottaminen oli monimutkainen prosessi. Samoin omaisuuden realisoiminen järkevään muotoon vaati aikaa, työtä ja osaamista. Päätimme palkata asiamiehen, Satu Keiski-Tonin hoitamaan käytännön järjestelyjä. Samalla siirryimme toimintamalliin, jossa osa yhdistyksen hallinnollisesta työstä siirrettiin ammattilaisen tehtäväksi. Uusi hallitus päättää miltä osin tätä järjestelyä on syytä jatkaa.

Sadulle suuri kiitos erinomaisesti tehdystä työstä: Perinnön järjestely on nyt saatettu loppuun. Huoneisto myyty ja varat sijoitettu kilpailutuksen jälkeen varainhoitoyhtiö FIM:iin, toivottavasti turvallisesti ja tuloa tuottavasti. Norko – Turjan Rahastolle on vahvistettu säännöt ja perustettu hoitokunta. Sääntöjen mukaan tuottoa ja sääntöuudistuksen jälkeen myös pääomaa on mahdollista käyttää jäsenistön parhaaksi ja ikääntyneiden naisten hyvinvointia tukevalla tavalla. Näin kaikenikäiset yhdistyksen jäsenet voisivat saada iloa ja hyötyä perinnöstä. Jatkossakin on syytä muistaa, että testamentin tahtona oli ”vanhainkotirahasto”. Vaikka vanhainkodin perustaminen ei ole enää tarpeellista eikä mahdollistakaan on toiminnassa huomioitava erityisesti ikääntyneet naiset. Se voidaan tehdä yhteistyössä muiden järjestöjen tai säätiöiden kanssa, joilla on osaamista ja kokemusta ikääntyneiden palveluista.

Miten HAN voisi parhaiten tuottaa hyvinvointia ja iloa kaikenikäisille jäsenilleen, vieläpä niin, että eri-ikäiset ja eri koulutus- ja työtaustoista tulevat jäsenet voisivat kokea HAN:n omakseen? Mitä minä olen saanut HAN:lta? Olen voinut tutustua mm. Kirpelän taidekotiin, kuulla asiantuntijoiden selvitystä maailmantaloudesta, laulaa yhdessä maakuntalauluja, saada selkoa eläkejärjestelmän kestävyydestä, tutustua Lapinlahden sairaalan tiloissa tapahtuvaan monipuoliseen toimintaan, osallistua Aateemiset naiset yrittäjinä -seminaariin, jne. Olen myös saanut tutustua mielenkiintoisiin, aktiivisiin naisiin, jotka ovat mukana tasa-arvoa edistävässä toiminnassa. Minusta juuri tässä on HAN:n lisäarvo, olla alustana yhteyksien luomisessa. Naisten keskinäisessä ja organisaatioiden välisessä. Minä liityin Akateemisiin naisiin työurani loppumetreillä. Puheenjohtajuus muodosti ikään kuin pehmeän laskun eläkkeelle siirtymiseen. Vielä oli jotain ”tähdellistä tekemistä” lastenlasten hoidon lisäksi. HAN:n puheenjohtajuus ei ole aina ollut helppoa, mutta mielenkiintoista se on ollut joka hetki.

Nyt taas elämäni on muuttumassa. Tulen olemaan vuosittain jonkin aikaa ulkomailla. Sitähän jo harjoittelin viime vuonna. Silloin itselleni tuli selväksi, että en voi hoitaa HAN:n puheenjohtajan kaltaista luottamustehtävää etätyönä.

Syyskokouksessa HAN:n varapuheenjohtaja, FM Leea Paija valittiin uudeksi puheenjohtajaksi. Saimme erinomaisen puheenjohtajan, aktiivin tasa-arvoihmisen, joka on toiminut mm. Naisjärjestöjen keskusliiton hallituksessa.  Toivotan onnea ja menestystä Leealle ja uudelle hallitukselle sekä HAN:lle kokonaisuudessaan.

Lopuksi ote Anna-Maija Raittilan runosta:

Muutamme, hyvästejä emme heitä.
Vain eri suuntiin kulkee vanha tiemme
Ja kaiken mikä siunannut on meitä,
Me huomaamatta mukanamme viemme…

Hyvää ja rauhallista joulua sekä onnea vuodelle 2018!

Helena

Helsingin Akateemiset Naiset ry:n hallitus 2018:
FM Leea Paija, puheenjohtaja
YTM Heini Ahlberg
KL Marjo Hannukkala
VTM Eija Kalliala
KTM Kirsi Kausamo
FM Raija Koistinen
MSc Karita Kuusisto
YTM Anna Kärkkäinen
VTL, FM Seija Lehtonen
VTT Karoliina Nivari

VTM Satu Keiski-Toni, asiamies, hallinto ja Norko-Turjan rahasto

HANin vuosikokous: Leea Paijasta uusi puheenjohtaja

Leea Paija ja Helena Hiila-O'Brien

Leea Paija ja Helena Hiila-O’Brien

Helsingin Akateemiset Naiset ry:n 26.10. pidetyssä vuosikokouksessa valittiin uudeksi puheenjohtajaksi Leea Paija, joka aloittaa vuoden 2018 alussa, kun Helena Hiila-O’Brien jättää neljän vuoden toimintakauden jälkeen yhdistyksen puheenjohtajuuden.

Hallitus vahvistui viidellä uudella jäsenellä: Eija Kalliala, Seija Lehtonen, Karita Kuusisto, Heini Ahlberg ja Karoliina Nivari.

Vanhoina jäseninä jatkavat Marjo Hannukkala, Kirsi Kausamo, Raija Koistinen ja Anna Kärkkäinen.

Onnea uudelle hallitukselle!

Kiitos innokkaasta osallistumisesta ja kiitos Otavalle mielenkiitoisesta vierailusta.

Kokous1

 

Kokous2

WSOY:n Dekkarifestivaalin ennakkolaukaus 15.9. klo 17-17.30

Paikka: Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus (Kaisaniemenkatu 10, Helsinki)

Tilaisuus keskittyy vankasti unkarilaisen kirjailijan Vilmos Kondorin Budapest noir -rikosromaanisarjaan ja Ville Kaarnakarin historiallisiin sota-trillereihin, joissa fiktio ja fakta sekoittuvat toisiinsa.

Ohjelma koostuu Vilmos Kondorin tuotantoon perehtyneen toimittajan Veli-Pekka Leppäsen ja kirjailija Ville Kaarnakarin keskustelusta aiheesta Kun luemme romaania, luemmeko samalla kertomusta reaalihistoriasta?

ilmoittautumiset sähköpostiosoitteeseen dekkari(at)kirja.fi siten, että kirjoitatte osoitekenttään otsikoksi ”Kondor”. Mukaan mahtuu 70 ensimmäistä ilmoittautunutta.