Skip to Content

11.11.2020
Pidetään huolta mielestä

Ikäinstituutti järjestää vuonna 2021 kaksi maksutonta keskusteluryhmää: Elämäntaidot esiin ja Vahvuuspaja. Ryhmät on suunnattu Helsingin Akateemiset Naiset ry:n eläkkeellä oleville jäsenille ja heidän iäkkäille läheisilleen. Ryhmien tavoitteena on vahvistaa mielen hyvinvointia voimavaralähtöisellä lähestymistavalla. Kumpaankin ryhmään otetaan 8 osallistujaa.

Tammikuussa 2021 käynnistyy verkkovälitteinen Elämäntaidot esiin – keskusteluryhmä, jossa käsitellään mielen hyvinvoinnin kannalta keskeisiä teemoja: myönteiseen suuntaamista, näkökulman avartamista, itsemyötätuntoa, hyvän mielen arkea ja elämäntaitoja. Ryhmässä keskustellaan mielen hyvinvoinnista, opetellaan huomaamaan oman elämänkokemuksen tuomia taitoja ja mietitään, miten omaa hyvinvointia vahvistetaan.

Ryhmä kokoontuu verkkovälitteisesti kahden viikon välein. Aloituspäivä on 20.1. klo 12-13.30 ja seuraavat tapaamiset 3.2., 17.2., 3.3. ja 17.3 samaan kellonaikaan. Lisätietoa verkkovälitteisyydestä saa Ikäinstituutin suunnittelijalta Paula Noroselta (yhteystiedot alla).

Maaliskuussa 2021 käynnistyy Vahvuuspaja – keskusteluryhmä, jossa käsitellään mielen hyvinvointia ja sen vahvistamista vahvuuksien näkökulmasta. Ryhmässä puhutaan omista vahvuuksista, niiden tunnistamisesta ja vaikutuksista. Tämän ryhmän ilmoittautuminen alkaa helmikuussa ja siitä lähetetään lisätietoa myöhemmin.

Ilmoittaudu mukaan Elämäntaidot esiin- keskusteluryhmään tästä linkistä https://www.lyyti.in/elamantaidotesiin-ryhma .

Lisätietoa ryhmätoiminnasta Paula Noronen, puhelin 040 718 9942, paula.noronen(at)ikainstituutti.fi.

Lisätietoa mielen hyvinvoinnista www.ikaopisto.fi ja Ikäinstituutista www.ikainstituutti.fi


13.09.2020
Helsingin Akateemiset Naiset ry:n vuosikokous

Tervetuloa Helsingin Akateemiset Naiset ry:n vuosikokoukseen torstaina 19.11. klo 17.30, Maikki Fribergin koti, Bulevardi 11 A 1, HKI 12.


23.08.2020
Jäsenkirje elokuu 2020

Hyvä Helsingin Akateemiset Naiset ry:n jäsen! 

Toivottavasti olet pysynyt terveenä ja nauttinut kesästä, kerännyt voimia ja virkistynyt kevään koitoksista. Elämme elokuun puoliväliä ja yhdistyksemme syksyn tapahtumat käynnistyvät lähiviikkoina hieman aiemmista vuosista poikkeavilla toteutustavoilla. Ohessa ennakkotietoja tulevasta. 

Sienten satokausi on startannut ja vaikuttaa hyvin lupaavalta.
Nyt on oikea aika perehtyä perusruokasieniin

Tunne perusruokasienet ja niiden käyttö 12.9.
Uudenmaan Marttojen kotitalouden asiantuntija ja sieniasiantuntija Hanna Pikkaraisen luento perusruokasienten tunnistamisesta ja käytöstä 12.9. klo 10-11:00. Tilaisuus jatkuu klo 11:15-12:30 Metsä ja metsän antimet sukupolvikokemuksena -keskusteluna. Zoom-webinaarikeskustelu on avoin kaikille kiinnostuneille. Ilmoittaudu mukaan 10.9. mennessä helsinginakateemisetnaiset(at)gmail.com.
Naiset, työelämä ja tasa-arvo
Espoo-Kauniaisten, Helsingin ja Vantaan akateemisten naisten yhdistykset järjestävät syksyn aikana verkossa kuukausittain Naiset, työelämä ja tasa-arvo -keskustelutilaisuuksien sarjan. Keskustelutilaisuuksissa asiantuntijat ja tutkijat jakavat kanssamme tutkittua tietoa sekä uusia näkökulmia. Tilaisuudet ovat avoimia ja maksuttomia. 

Valmistamme parhaillaan viiden podcastin sarjaa keskustelutilaisuuksien teemoista. Näistä lisää niiden valmistuttua.

Samooja, heinäsirkka ja sipulinkuorija 13.10. 

Työ on muuttunut, siitä puhutaan kaikkialla. Mutta mitä ns. uusi työ oikeastaan tarkoittaa? Miten työ on muuttunut? Oiva-hankkeessa (ESR) tutkitaan uuden työn tunnuspiirteitä ja sitä, miten koulutuksessa voidaan ennakoida työurien uudenlaista logiikkaa. Tutustu OIVA-hankkeeseen https://www.oivaosaaminen.fi/

13.10. klo 17:15-18:45 keskustelua virittää Musiikin tohtori, työnohjaaja, valmentaja, Metropolian lehtori Leena Unkari-Virtanen. Hän analysoi OIVA-hankkeen tutkimusryhmässä uraloikkareiden narratiiveja.

Tervetuloa Zoom-webinaarikeskusteluun

Ilmoittaudu osallistumaan: helsinginakateemisenaiset(at)gmail.com.

Linkki ja ohjeet osallistumiseen jaetaan ilmoittautuneille viikkoa ennen tilaisuutta.


Yhdistyksen viestintäkanavat

Seuraathan yhdistyksen jäsentiedotteita, kotisivuja ja HANin Facebook-sivuja. Kerromme niissä tarkemmin tulevista tapahtumista. 

Kaikista tapahtumista voit aina kysyä lisää tai ehdottaa uusia osoitteessa helsinginakateemisenaiset(at)gmail.com.

Jäseneksi – jäsenmaksu 40 € per vuosi

Muistathan että voit kutsua ystäväsi, työ- tai opiskelukaverisi mukaan HANin toimintaan. Tapahtumista pääosa on avoimia ja ei-jäsenet voivat osallistua niihin. Yhdistyksen tuki esim. osallistumismaksuihin kohdistuu jäsenten pääsylippuihin tms. 

Luonnollisesti suosittelemme jäseneksi liittymistä, sillä 40 € jäsenmaksu vuodessa kattaa monipuoliset mahdollisuudet VIIHTYÄ – VERKOSTOITUA ja VAIKUTTAA.

Jäsenlomake ja ohjeet liittymiseen löydät yhdistyksen kotisivuilta.

Olethan lisäksi muistanut huolehtia vuoden 2020 jäsenmaksusi maksamisen. 

Tarvitsetko apua kotitöissä? Haluaisitko jonkun tueksi kauppaan tai terveyskeskukseen? Haluaisitko ulkoilla muttet oikein yksin selviydy? Tiesithän että sisaryhdistyksemme Vantaalla toteuttaa Tehdään yhdessä-hanketta, joka tarjoaa apua ikääntyville, sairaudesta tai tapaturmasta kuntoutuville ja kotiäideille sekä kotoutumista maahanmuuttajanaisille. 

Lisätietoa saa puhelimesta 050-5915487 / koordinaattori Zana Kerveshi ja sähköpostiosoitteesta tehdaanyhdessa1(at)gmail.com.


TERVETULOA OSALLISTUMAAN TILAISUUKSIIN JA KESKUSTELUIHIN VERKOSSA! Sinulla on mahdollisuus tuoda ajatuksesi yhdistyksemme kehittämiseen ja ideoita toimintaamme sinua kiinnostavaan, hyvinvointiasi lisäävään ja koulutettujen naisten asemaa vahvistavaan suuntaan! 

Kesää on vielä jäljellä, värikästä alkavaa syksyä!


 
Leea Paija, puheenjohtaja
     


Ajankohtaista liitossamme SANLissa


19.03.2020
Tapahtumat siirretty toistaiseksi

Koronavirus mietityttää myös järjestökentällä ja vapaaehtoistoiminnassa. Sen vuoksi siirrämme maalis- ja huhtikuun jäsentapahtumat myöhempään ajankohtaan ja järjestämme kokoukset tarvittaessa etäyhteyksillä tai sähköpostitse.

Moni meistä tai läheisistämme kuuluu riskiryhmiin. Teemme omasta puolestamme parhaamme rajataksemme taudin leviämistä ja noudatamme suosituksia.

Eristäytymistä vastaan voimme taistella sosiaalisen median avulla. Yhdistyksellä on Facebook-sivut ja yksityinen keskustelulyhmä sekä twitterissä esiinnymme nimellä @HANnaiset. 

Myös Suomen Akateemisten Naisten Liitto (SANL) ylläpitää keskusteluryhmää, johon voivat liittyä kaikki Akateemisten Naisten jäsenet. Ryhmissä voit vaihtaa kokemuksia ja suunnitella toimintaa yli paikkakuntarajojen. https://akateemisetnaiset.fi  Tervetuloa mukaan!


19.12.2019
Puheenjohtajan joulukirje

Hyvät Helsingin Akateemiset Naiset ry:n jäsenet!
 
Ja niin joulu joutui…


Yhdistyksemme toiminnallinen vuosi huipentui Ylioppilaskunnan Laulajien joulukonserttiin 10.12. Konsertin tunnelma viipyilee mielessä kirjettä kirjoittaessani. Torstaina 19.12. on vuoden viimeinen tapahtuma, HAN:n ja Maria Akatemian yhteisen Sukupolvet kohtaavat-hankkeen mentorien tapaaminen. Tervetuloa mentoritapaamiseen ja osallistumaan toimintaryhmiin kevätkaudella! 

Toteutimme Viihdy, verkostoidu ja vaikuta ajatuksilla jäsenistön edellisessä vuosikokouksessa hyväksymää toimintasuunnitelmaa 2019. Kansallisteatterissa koimme Kolme sisarta -näytöksen, vierailimme yrityksissä mm. Green Step, Nooa-säästöpankki ja Finlayson ja tutustuimme Aalto-yliopiston koulutusohjelmiin, arkkitehtuuriin sekä taidekokoelmiin.  

Yhdistyksen kesäretki oli tällä kertaa kansainvälinen viikonloppuretki Pietariin. Kaksitoista yhdistyksen toimijaa tapasivat Pietarin Eurooppa-yliopiston dekaanin, Venäjän akateemisten naisten liiton kansainvälisten asioiden koordinaattorin ja Pietarin kolmannen sektorin resurssikeskuksen aktiiveja naisasiantuntijoita. Tapaamisten lomaan ohjelmaan mahtui asiantuntevan oppaan johdolla tutustuminen Eremitaasiin ja jokiristeily Neva-joella. Kokemuksen innostamina päätimme tehdä kansainvälisestä retkestä perinteen.
Pääkaupunkiseudun akateemisten naisten yhdistykset järjestivät toisen kerran liiton Työn murros -seminaarisarjan seminaarin. Tilaisuus toteutui teemalla Työn murros ja muuttuva hoivatyö Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla ja mukana oli noin sata aktiivisesti keskustellutta osallistujaa. 

Vauhdikkaan vaalivuoden tilaisuuksiin, vaalipaneeleihin ja tapahtumiin osallistuimme naisjärjestöjen ja yhteistyötahojen kanssa. Näistä esimerkkejä ovat Naisjärjestöjen Keskusliiton #metoo-paneelikeskustelu, eduskuntavaalitilaisuus Metropoliassa, NJKL ja Eurooppanaisten EU-parlamenttivaalipaneeli.  

Keväällä Miina Sillanpää -säätiön kanssa toteutettujen ideapajojen tuotoksien pohjalta aloitimme syyskaudella Sukupolvet kohtaavat -hankkeen yhteistyössä Maria Akatemian kanssa. Viidestä hankkeen suunnitelmaan sisältyvästä toiminnallisesta ryhmästä kaksi käynnistyi. Liikunta ja terveys -ryhmä laati Allas Sea Poolissa suunnitelman ja aikataulun keväälle 2020. Seuraavat kehon hyvinvointiin paneutuvan ryhmän kokoontumiset ovat 16.1., 13.2., 12.3. ja 23.4.2020. Toinen toiminnallinen ryhmä, Näkymättömästä näkyväksi, kokoontui Sofianlehdon toimintakeskuksessa. Kolmea ryhmää viritellään käynnistymään vuodenvaihteen jälkeen. Kaikki ohjaamisesta ja ryhmistä kiinnostuneet kokoontuvat yhteisen pöydän ääreen 14.1., 11.2., 10.3., 21.4. ja 19.5.2020.

Yhdistyksen toimintavuosi 2020 saa taiteellisen lähdön. Perjantaina 24.1. klo 18:00 tutustumme Helene Schjerfbeckin Maailmalta löysin itseni -näyttelyyn Ateneumissa.

Espoo-Kauniaisten, Helsingin ja Vantaan akateemisten naisten yhdistykset järjestävät yhteisvoimin keskustelutilaisuuksien sarjan 2020 aikana. Keväällä 11.2., 10.3, 7.4. ja 12.5. keskustelujen teema on Naiset ja ilmastonmuutos. Keskusteluja virittävät asiantuntijoiden lyhyet alustuspuheenvuorot. Syyskaudella pääteemana keskustelutilaisuuksissa, 8.9., 13.10., 10.11. ja 8.12. on Naiset, työelämä ja tasa-arvo. Keskustelutilaisuudet järjestetään Helsingin keskustassa mm. Oodi-kirjaston tiloissa ja Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla.

Yhdistyksen jäsentiedotteissa, kotisivuilla ja Facebook-sivuilla kerrotaan tulevista tapahtumista tarkemmin.
Marraskuisessa vuosikokouksessa yhdistyksen hallitus täydentyi uusilla jäsenillä. Hallitukseen valittiin Jaana Kuusipalo-Määttä, Jenni Labarthe Terttu Utriainen, Riikka Vacker  ja Hulya Yuksel. Hallituksessa jatkavat Kaisa Hautsalo-Perälä, Seija Lehtonen, Elina Saikkonen ja sekä puheenjohtajana Leea Paija.

Kutsumme sinut mukaan tapahtumiin ja osallistumaan toiminnallisiin ryhmiin. Osallistumalla voit kehittää toimintaamme sinua kiinnostavaan, hyvinvointiasi lisäävään ja koulutettujen naisten asemaa vahvistavaan suuntaan!
Lämminhenkistä joulua ja valoisaa vuotta 2020!

Leea Paija, puheenjohtaja
    
Kuva: Vuosikokouksen 2019 osallistujia Metropolian aulassa

24.06.2019
Puheenjohtajan kesäkirje

Hyvät Helsingin Akateemiset Naiset ry:n jäsenet!

Kesäkirjettä kirjoittaessani on ainoastaan hetki keskikesän juhlaan. Helle hellii parhaillaan eteläistä Suomea lupaillen lämmintä ja kaunista kesää.

Yhdistyksen kevätkauden toiminta toteutui, viihdy – verkostoidu ja vaikuta, johtoajatuksen hengessä ja jäsenistön vuosikokouksessa hyväksymän toimintasuunnitelman lupauksien mukaisena. Vierailukohteemme keväällä olivat Kansallisteatterin Kolme sisarta, vihreitä arvoja edistävä Green Step, henkilökohtaisia palveluja tarjoava Nooa-säästöpankki ja kestävän kehityksen periaatteita tuotannossa toteuttava Finlayson. Kevätkauden päätti viikonloppuretki Pietariin, johon osallistui kaksitoista yhdistyksen toimijaa.  

Yhdistyksen jäsenet osallistuivat vaalikevään vaikuttamistoimiin naisjärjestöjen ja yhteistyötahojen tilaisuuksissa, Naisjärjestöjen Keskusliiton #metoo-paneelikeskustelu 8.3., eduskuntavaalitilaisuus Metropoliassa 7.3.  sekä NJKL ja Eurooppanaisten EU-parlamenttivaalipaneeli-tilaisuus 29.4.

Toiminnan tulevaisuuden kannalta kevään tärkein tapahtuma olivat maaliskuussa Miina Sillanpää-säätiön kanssa toteutetut ideapajat, joissa eri-ikäiset yhdistyksen jäsenet ideoivat tulevia toimintamuotoja palvelumuotoilun keinoja käyttäen. Olemme ilahtuneita siitä, että niin uudet kuin pitkään jäseninä olleet, osallistuivat työpajoihin, antoivat aikaansa ja ideoita kehittämistyöhön. Ideapajojen evästykset ovat käytössä kun kehittäminen jatkuu syksyllä Maria Akatemian kanssa yhteishankkeessa. Tervetuloa kaikki jäsenet ja ystävät kick off-tilaisuuteen 11.9.  

Syksyllä jatkuu Suomen Akateemisten Naisten Liiton Työn murros -seminaarisarja. Järjestämme Espoo-Kauniaisten ja Vantaan Akateemisten Naisten yhdistyksien kanssa Työn murros ja muuttuva hoivatyö -seminaarin torstaina 26.9. iltapäivätilaisuuden Helsingin kaupungintalon Tapahtumatorilla.

Olemme saaneet seminaariin asiantuntijoita tutkimuksen ja käytännön toiminnan näkökulmista. Mielenkiintoista on kuulla Ikäteknologiakeskuksen kokoaman selvityksen perusteella, mitä ikääntyvät ihmiset odottavat digitalisaatiolta. Tuloksia esittelee erityisasiantuntija Kaisa Huuhtanen. Aalto-yliopiston tutkijatohtori Sari Kujala esittelee Cope-hankkeen Digitalisaatio-osahankkeen kokemuksia siitä, millaista osaamista digitalisaatio edellyttää tulevaisuudessa. Hippa-hankkeessa tavoitellaan hyvinvointia ja parempaa palveluasumista digitalisaation avulla. Hippa-hankkeen edustajina Metropolian lehtori Panu Karhinen ja Myllypuron palvelukeskuksen osastonhoitaja Anna Alhonen,Koskelan palvelukeskuksen lähihoitaja Mariia Lappi keskustelevat Kaisa Huuhtasen ja Sari Kujalan kanssa paneelissa siitä, mitä ovat hyvät käytännöt arjen hoitotyössä. Seminaarin päätöspuheenvuoron käyttää filosofi, valtiotieteen tohtori Maija-Riitta Ollila, joka perustelee kantaansa väittämään “ teknologia tarvitsee tätejä”. Tulossa on taatusti mielenkiintoinen seminaari -Tervetuloa mukaan!

Muusta syksyn ohjelmasta ennakkotietoa, tulossa on mm. vierailu Aalto-yliopistoon, taidenäyttely ja teatterinäytös sekä tutustuminen kirjapainon toimintaan.

Ennen syksyn tasa-arvotekoja, nautitaan kesän vehreydestä, kerätään voimia varastoon ja virkistäydytään Suomen suvessa!

Leea Paija, puheenjohtaja
04.03.2019
Puheenjohtajan kevätkirje

Hyvät Helsingin Akateemiset Naiset ry:n jäsenet!

Aurinko lämmittää parhaillaan leppoisasti sulattaen lumen ja jään. Ilmassa on vahva kevään tuntu. Vuoden parin ensimmäisen kuukauden aikana yhdistyksemme toiminta on ehtinyt vilkkaaseen vauhtiin. Saamme yhdistyksen tapahtumiin ja toimintaan mukaan aiemmin liittyneiden lisäksi parikymmentä tammi-helmikuun aikana liittynyttä uutta jäsentä – TERVETULOA!

Tammikuun lopussa vierailimme ympäristöarvoja korostavassa GreenStep-yrityksessä ja nautimme teatterikokemuksesta Kansallisteatterin ”Kolme sisarta” Kalevalan päivänä. Kevään aikana on tulossa erityisesti vaalivuoteen liittyen monia naisjärjestöjen yhteisiä tilaisuuksia ja akateemisten naisten tilaisuuksia. Ennakkotietoja on saatavilla myös muutamista syksyn suunnitelluista tapahtumista.

Tulevia tapahtumia:

Perjantai 8.3. Naistenpäivä klo 13:30: Seksuaalinen häirintä työpaikoilla #metoo Miten tästä eteenpäin? G18-salissa. Kannustamme HAN:n jäseniä osallistumaan Naisjärjestöjen keskusliiton ja Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan järjestämään keskustelutilaisuuteen ja jatkamaan keskustelua iltapalalla Karl Johanissa klo 16:30.

Maanantai 15.4.2019 klo 17: Nooa Säästöpankkiin vierailu. Osoite on Aleksi 48 B 8.krs. Jäsentoiveena esillä ovat perhe- ja perintöoikeus sekä säästämisen mahdollisuudet tässä markkinatilanteessa.

Maanantai 29.4.2019 kello 15 -19: Onko EU naisten? -keskustelutilaisuus, Eurooppasali, Malminkatu 16, 00100 Helsinki. Ilmoittautumiset http://www.naisjarjestot.fi/ajankohtaista

Finlayson-vierailu toukokuussa.

7.-9.6. Kevät-kesäretki Pietariin: Lähtö rautatieasemalta pe 7.6. klo 11.00 – Pietarissa klo 14.27 ja paluu su 9.6. klo 15.30, Helsingissä 18.57. Majoittuminen Hotelli Piterskaya Club Hotel***+
Ohjelmaan suunnitellaan mm. laivaristeily Neva-joella, museokierrokset (Eremitaasi ja Talvipalatsi), ostoskävely Nevski Prospektilla ja tapaaminen akateemisten naisten kanssa. Jäsenhinta on 280 €, johon sisältyvät ryhmäviisumi, junalippu, hotellimajoitus kahden hengen huoneessa aamiaisella, pääsyliput ja opastukset. Yhden hengen huoneella lisämaksu. Varaa paikkasi ajoissa. Paikkoja on rajoitetusti. Sitovat ilmoittautumiset viimeistään 31.3.2019 sähköpostiin helsinginakateemisetnaiset(at)gmail.com. Tarvitsemme junalippujen ryhmävarausta varten osallistujien passin kopiot ja ryhmäviisumia varten jokaisen passin. Passi tulee olla voimassa tammikuulle 2020 asti. Lisätietoja valmistelusta saat leea.paija(at)elisanet.fi tai Satu Keiski-Toni puh. 040 505 1860.

Viime vuoden aikana panostimme tiedon kokoamiseen ja selvitimme parin tutkimuksen avulla jäsenistön näkemyksiä hyvinvoinnin lähteistään ja odotuksia yhdistyksen toimintaan. Tulevan viikon kaksi jäsenille tarkoitettua palvelumuotoilun ideapajaa (4.3. ja 6.3.) yhteistyössä Miina Sillanpää Säätiön kanssa tuovat odotettua tarkempaa tietoa yhdistyksen toiminnan kehittämiseen. Syksyn ja tulevien vuosien toiminnan sisältö ja toteutustavat perustuvat ideapajojen aineistoon. Etsimme kumppaneita ideapajojen evästyksien mukaan erilaisten toimintojen toteuttamiseen muista pääkaupunkiseudun järjestöistä ja toimijoista.

Helsingin Akateemiset Naiset ry verkostoituu ja toimii tiiviissä yhteistyössä pääkaupunkiseudun sisaryhdistyksien kanssa. Järjestämme Espoo-Kauniaisten ja Vantaan Akateemisten Naisten yhdistyksien kanssa Suomen Akateemisten Naisten Liiton Työn murros-seminaarisarjaan liittyvän seminaarin torstaina 26.9. iltapäivätilaisuutena Helsingin kaupungintalon Tapahtumatorilla. Syksyn ohjelmaan on alustava tieto vierailusta Aalto-yliopistossa, taidenäyttely ja teatterinäytös sekä tutustuminen kirjapainon toimintaan.

Hallituksen kokoonpanossa on vuodenvaihteessa tapahtunut pari muutosta. Nykyinen kokoonpano on puheenjohtaja FM Leea Paija ja jäsenet KL Marjo Hannukkala FM, YTM Anna Kärkkäinen, FM, VTL Seija Lehtonen, VTM Sini Rantala, KTM Elina Saikkonen ja KM Kaisa Hautsalo-Perälä. Helsingin Akateemisten Naisten Norko-Turjan rahastotoimikunnan asiamiehenä toimii VTM Satu Keiski-Toni.

Naisjärjestöjen yhteinen viesti kevään vaaleihin valmistauduttaessa on #kaikkienSuomi #kaikkienvaalit #kaikkien eduskunta #vaalit2019.

Eduskuntavaalit 14.4. ja ennakkoäänestys 3.-9.4.

EU-parlamenttiedustajien vaalit 26.5. ja ennakkoäänestys kotimaassa 15.-21.5. ja ulkomailla 15.-18.5.

Kevätaurinkoisia päiviä ja aktiivista kevättä!
Leea Paija, puheenjohtaja


17.12.2018
Puheenjohtajan joulukirje

Hyvät Helsingin Akateemiset Naiset ry:n jäsenet!

Lähestyvät joulunaika ja vuodenvaihde ovat perinteisesti aikaa jolloin muistellaan menneen vuoden tapahtumia ja usein vanhempiakin asioita. Vuoden taittuessa loppua kohden ja uuden häämöttäessä tuumaillaan tulevia ja valmistaudutaan hellittämällä hetkeksi keräämään voimia.

Kulunut vuosi on ollut monella tavalla uuteen suuntaava. Suunnitellusti saimme Metropolian opiskelijoiden tuottamana kaksi korkeatasoista opinnäytetyötä, joissa on paljon tietoa yhdistyksen jäsenistön ja toisessa erityisesti ikääntyvien akateemisten naisten hyvinvoinnin lähteistä. Tulokset ohjaavat toimintaamme tulevina vuosina. Yhdistys on olemassa jäseniään varten ja toimintamuodot tai kehittämishankkeet valitaan jäsentutkimuksien perusteella.

Toki teimme yhdistyksenä paljon muutakin. Suomen akateemisten naisten liitto yhdistyksineen toteutti seminaarisarjaa teemalla ”Työn murros”. Pääkaupunkiseudun yhdistykset järjestivät yhteisvoimin korkeatasoisen asiantuntijaseminaarin lokakuussa. Kulttuuritapahtumista mieleen jäivät muun muassa vierailut Tove Janssonin kotiateljeehen, Amos Rex ja Reitzin säätiön taidemuseoihin sekä kevätretki Villa Kokkoseen, Lenita Airiston kirjaesittely ja keskustelu ja tutustuminen Nordea pankkimuseoon. Uusien jäsenten ilta Cafe Roasbergissa kokosi joukon uusia ja entisiä jäseniämme ideoimaan yhdistyksen toimintaa.

Tuleva vuosi tuo tullessaan tutkitun tiedon pohjalta Miina Sillanpää säätiön ja Maria Akatemian kanssa käynnistettäviä kehittämishankkeita, joiden työpajoihin ja toimintaryhmiin kutsumme mukaan nykyisiä ja tulevia jäseniä. Työn murros –teeman käsittely jatkuu ja toteutamme tilaisuudet yhdessä Espoo-Kauniaisten ja Vantaan akateemisten naisten kanssa. Suunnitelmassa on tutustuminen Greenstepin yrityskonseptiin 31.1.2019 klo 17-19. Toimitusjohtaja ja perustaja Tore Teir kertoo Greenstepin tarinan ja nykypäivän johtajuudesta, henkilöstöjohtaja Kati Tuovinen puhuu naisjohtajuudesta ja Minna Jyrkiäinen esittelee HANin jäsentutkimuksen tuloksia. Lisäksi kevään ohjelmaan on suunniteltu teatterivierailuja, tapaaminen näyttelijä, professori Seela Sellan kanssa ja tutustuminen Oodi-kirjastoon. Olemme myös tehneet suunnitelmaa kevätretkestä Pietariin. Kerromme jäsentiedotteissa tarkempia tietoja tapahtuminen aikataulujen varmistuttua. Kiitos kaikille yhdistyksen toiminnassa mukana olleille ja sitä tukeneille kuluneesta vuodesta!

Yhdistyksen hallituksessa jatkavat puheenjohtajana FM Leea Paija ja jäseninä KL Marjo Hannukkala FM, MSc Karita Kuusisto, YTM Anna Kärkkäinen, FM, VTL Seija Lehtonen, VTT Karoliina Nivari ja uusina jäseninä VTM Sini Rantala ja KTM Elina Saikkonen. Helsingin Akateemisten Naisten Norko-Turjan rahastotoimikunnan asiamiehenä toimii VTM Satu Keiski-Toni.

Lämminhenkistä joulunaikaa ja valoa vuoteen 2019!

Leea Paija, puheenjohtaja


11.12.2018
Helsingin Akateemiset Naiset ry:n jäsenten kokemuksia ja odotuksia yhdistystoiminnalle

Juuri julkaistun jäsentutkimuksen mukaan yhdistyksen tärkeimpinä tehtävinä nähtiin naisten aseman edistäminen, vertaistuki, tiedon jakaminen ja virkistystoiminta. Toimiminen yhdistyksessä merkitsi jäsenilleen yhteisöllisyyttä, ja siihen lähdettiin usein tuttavien suosituksesta.

Kehitettävinä asioina nähtiin mm. eri-ikäisten jäsenten osaamisen ja kokemuksen jakaminen, nuorten jäsenten aktivoiminen sekä pienryhmätoiminta.

Tutkimuksen suoritti Minna Jyrkiäinen Metropolia Ammattikorkeakoulusta ja se löytyy kokonaisuudessaan sivulta ww.theseus.fi/handle/10024/154613.


05.12.2018
Tutkimus HANin ikääntyineiden jäsenten hyvinvoinnista

Terveydenhoitaja (YAMK) Mari Häkkisen opinnäytetyö Metropolia ammattikorkeakoulussa on hyväksytty kiitettävällä arvosanalla.

Opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata Helsingin Akateemiset Naiset ry:n eläkeikäisten jäsenten käsityksiä hyvinvoinnista ja siihen yhteydessä olevia tekijöitä sekä heidän toiveitaan järjestötoiminnalle hyvinvointinsa edistämiseen liittyen.

Voit lukea tutkimuksen kokonaisuudessaan Theseus-tietokannasta.