Heittäydy mukaan akateemisten naisten elämään podcastien kautta

Helsingin akateemisten naisten ensimmäiset podcast-jaksot ovat nyt julki. Pääset kuuntelemaan niitä klikkaamalla tästä!

1. Podcast jakso:
Heittäydy mukaan oikeustieteen opiskelijan ja naisjuristin elämään eri vuosikymmenillä; ”Se (juridiikka) oli kuitenkin hyvin miesvaltainen ala. En mä ajatellut sitä koskaan, koska ei mun kotona ollut koskaan ajateltu, että naisille olisi joku epäsopiva ala. Tai, että pitäisi ruveta sairaanhoitajaksi tai valita perinteinen naisten ammatti. Se oli itsestäänselvää, että voi tehdä mitä tahansa”

Miten Leea Paijan haastattelemat naisjuristit Terttu Utriainen ja Jaana Huhta päätyivät ammattiinsa? Kokivatko he opiskelun aikana sukupuolien välistä segregaatiota? Millaisena he näkevät naisten aseman, naisjärjestöt ja lain valmistelun tänä päivänä? 60-luku oli alkavan radikalismin aikaa, jolloin naisten asema muuttui vapaammaksi perinteisemmästä roolista. Miehet alkoivat ihmetellä naisopiskelijoiden määrän kasvua oikeustieteellisessä. Sitten he fiksuina keksivät mistä se johtui; pöytäkirjat tehtiin kotona, eli raastuvan oikeuden tuomarin tehtävä sopi erinomaisesti kotirouville. Kuuntele yllä löytyvästä linkistä mitä Terttu ja Jaana olivat tästä mieltä.

2. Podcast jakso:
Jakson vieras esikoiskirjailija Tiina Katriina Tikkanen kertoo helmikuussa 2020 julkaistusta, rankasta, mutta oivaltavasta esikoisteoksestaan. ”Toinen silmä kiinni” kertoo lapsuuden ja nuoruuden omien rajojen aliarvostamisesta ja voimaantumisesta. Kirja pohjautuu osittain hänen omaan elämäänsä; ”(Kirjan kirjoittaminen) ei tullut kenellekään (sukulaisista) yllätyksenä. Monet olivat lukeneet jo blogiani —- sukulaiset, ystävät ja lähipiiri tiesivät. Asiat oli käsitelty lähipiirin kanssa jo paljon aiemmin ennen kuin aloin kirjoittaa, ei se muuten olisi onnistunutkaan. Lähipiirin tuki oli todella merkittävä läpi prosessin ja kaikki odottivat koska kirja tulee.”

Miten Elina Saikkosen haastattelema esikoiskirjailija Tiina Katriina Tikkanen päätyi kirjoittamaan kyseisen kirjan ja millainen prosessi se oli? Millaista palautetta lukijoilta ja sosiaalisesta mediasta on tullut? Millainen suhde Tikkasella on terapiaan? Tikkanen avaa jaksossa kirjailijan arkea, kielen sekä naisten voimaa ja seuraavaa, työn alla olevaa kirjaa. Kirja on omistettu kaikille tytöille.

”Toinen silmä kiinni” löytyy kirjakaupoista kautta maan ja äänikirjana ja e-kirjana eri suoratoistopalveluista sekä Atenan verkkokaupasta.