Asia, josta olisin halunnut tietää enemmän: EU:n rakenne ja toiminta

22.5.24 | Helena Tapper

Nyt kun EU-vaalit ovat tulossa, olen jälleen ymmärtänyt, miten tärkeä on tietää tarkemmin EU:sta. Kun EU-parlamenttiehdokkaat käyvät vaalikampanjaa, huomaan miten vähän tiedän EU:sta. Ehdokkaat kampanjoivat omien poliittisten puolueidensa puolesta,  mutta haluaisin tietää mihin parlamentin ryhmään ehdokkaat kuuluvat. Vierailin HS:n vaalikoneessa, mutta siellä tästä ei mainittu. Mitä koalitiota EU:ssa ehdokas edustaa, on tärkeää. Sitä ei ole mainittu.

Haluaisin tietää enemmän, mikä rooli EU-parlamentilla on. Kun EU -parlamentti hyväksyy lakialoitteen, pitääkö komission vielä hyväksyä se ja onko päätös jäsenmaita velvoittava. Tiedän, että kysymykseni ovat tarpeettomia, jos olisin tehnyt kotiläksyni eli ottanut selvää EU-rakenteesta.

Keskityin katsomaan HS vaalikonetta ja ehdokkaiden arvomaailmaa ja mitä he haluavat edistää. Eniten eri puolueiden ehdokkaita näyttäisi yhdistävän ainakin retorisesti Suomen etujen edistäminen. Yhteisiä EU-tavoitteita ovat esimerkiksi Ukrainan EU-jäsenyyden tukeminen ja EU:n sotateollisuuden vahvistaminen. 

Vierailtuani pikaisesti vain yhdessä vaalikoneessa ja katseltuani puoluejohtajien vaalitenttejä, minulle on edelleen epäselvää ketä äänestän. Äänestänkö nykyistä parlamentin jäsentä vai uutta jäsentä, joka voisi tuoda lisäarvoa parlamenttiin. Lisäksi HS:n vaalikoneessa minua häiritsi, mitä tarkoittaa arvokonservatiivi ja arvoliberaali.

Tässä siis muutamia huomioita EU-vaaleista. Tästä haluaisin tietää enemmän.